:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 18, 2018   12:05

0

246

Otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu

Otkrivanjem svečane table u zgradi na Topličinom vencu zvanično je počeo rad predstavništva Hrvatske privredne komore u Srbiji, koja je zatvorena 2013. godine.
Predsednici dve privredne komore, srpske i hrvatske, Marko Čadež i Luka Burilović istakli su u izjavi novinarima značaj daljeg razvijanja ekonomskih odnosa dve zemlje.
 
"Na nama je da pokažemo koliko je važno sve ono što smo do sada uradili. Hrvatske kompanije u Srbiji investirale su 800 miliona evra i zapošljavaju 14.000 ljudi a potencijal još nismo ni načeli", poručio je Čadež.
 
Sve više kompanija iz Srbije izvozi na tržište Hrvatske i ulaže u tu zemlju, a otvaranje kancelarije u Beogradu "znači da ćemo imati svakodnevan dinamičan rad i komunikaciju" između srpskih i hrvatskih preduzeća, istakao je Čadež.
 
Čadež je najavio da će do kraja ove godine, Prvivredna komora Srbije otvoriti svoje predstavništvo u Hrvatskoj.
 
Predsednik Burilović rekao je da je Srbija danas šesti trgovinski partner Hrvatske i da se nada da će se kroz saradnju dve komore i privrednika obe zemlje unaprediti privredni potencijale dve zemlje.
 
Što se tiče privrednih pokazatelja, ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016.
 
Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona evra, što je za 17,6 procenata više u odnosu na 2016.
 
Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 procenata u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra a, suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.
 
Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.
 
Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva