:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 20, 2018   14:44

0

197

Otvorena fabrika sladoleda "Froneri" u Staroj Pazovi

Fabriku su otvorili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i direktor fabrike "Froneri" Ibrahim Nadžafi koji su se saglasili da je ta fabrika simbol napretka srpske prehrambene industrije.

Nedimović je istakao da je ono što je video u fabrici "Froneri" upravo ono što Srbija u poslednje vreme želi da implementira svuda u Srbiji.

"Ovde se nalazi vrhunska tehnologija i ovo je upravo ono što nam treba i u šta ulažemo", rekao je Nedimović.

Naglasio je da prehrambena industrija može doprineti rastu BDP-a Srbije zato što, kako kaže, Srbija ima dobar poljoprivredni potencijal.

"Poljoprivreda sama po sebi ne može da nosi jednu državu, može joj biti ozbiljan podupirač, ali je prehrambena industrija nosilac čitave priče", rekao je ministar.

Nedimović je istakao da se u poslednje vreme u Srbiji otvaraju fabrike svake nedelje, dodajući da je to postalo normalno.

"To ne bi bilo moguće da nema finansijske stabilnosti i dobre logističke podrške lokalne samouprave", podvukao je Nedimović.

On je zahvalio lokalnoj samoupravi u Staroj Pazovi što je uspela na vreme da obezbedi plansku dokumentaciju za izgradnju fabrike "Froneri" s ozbirom na to da su u konkurenciji za otvaranje fabrike bile Bugarska i Grčka.

Milićević je istakao da izgradnja i otvaranje moderne fabrike kakva je, kaže, "Froneri" značajan doprinos ekonomskom razvoju naše zemlje.

Dodao je da u Srbiji svakodnevno "rastu" takve fabrike, te da je zbog toga BDP samo u prvom kvartalu ove godine 4,6 odsto što je, kaže, premašilo sva očekivanja.

Prema njegovim rečima, nove investicije doprinele su i rastu proizvodnje u Vojvodini, izvoz je uvećan za 10 odsto, a u Pokrajini je smanjena nezaposlenost za 15,7 odsto.

Direktor fabrike "Froneri" Ibrahim Nadžafi rekao je da je kada je prvi put došao u fabriku 2015. "zapravo došao u malu fabriku koja nije izgledala kao danas, niti će više izgledati kao tada".

"Odlučili smo da u tu fabriku investiramo i uvedemo je u 21. vek. Ona je danas pet puta veća nego ranije, zaposlili smo 200 novih ljudi, uložili 20 miliona evra i 95 odsto onoga što se u fabrici proizvede izvozimo u 24 evropske zemlje", naveo je Nadžafi.

Najavio je da će nastaviti da ulaže i da će ova fabrika imati najbolju tehnologiju.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović istakao je da je fabrika "Forneri" primer dobre saradnje države i lokalne samouprave.

"Naš posao je bio da prilagodimo i obezbedimo plansku dokumentaciju za izgradnju fabrike na ovom mestu. Danas mogu da kažem da smo ponosni na cifre, kao i broj ljudi koje ta fabrika zapošljava", rekao je Radinović.

Kompanija "Froneri" je osnovana 2016, spajanjem kompanija Nestle i R&R, kao zajednička ulaganja u proizvodnji sladoleda, smrznute hrane i hladnih mlečnih proizvoda.

Neki od brendova "Fronerija" su sladoledi "nirvana", "best", "top-gan"...

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva