:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Septembar 11, 2018   11:59

0

213

Otvoren vetropark Alibunar snage 42 megavata

Investicija izgradnje vetroparka vredna je 80 miliona evra.

Osim 21 turbine, kompleks vetroparka čine i trafo stanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je je takođe završena, te se očekuje, da prvi kilovati zelene energije, budu proizvodeni i isporučeni tokom oktobra.

U projekat vredan 80 miliona evra belgijska kompanija Elicio investirala je 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 MW, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Vetrogeneratori u Alibunaru izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu sa leve strane državnog puta Beograd - Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafo stanica i priključni dalekovod.

Taj projekat je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar manjeg kapaciteta od osam MW, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Kao društveno-odgovorna kompanija, Elicio je sproveo do sada i brojna istraživanja o uticaju na životnu sredinu, o čemu redovno obaveštava opštinu Alibunar u kojoj posluje i u čiji razvoj ulaže kroz podršku brojnim lokalnim inicijativama, edukaciju i informisanje građana.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Poslednje dve godine kompanija intezivno radi na razvoju i izgradnji tzv. offshore projekata u Severnom moru.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva