:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2018   12:05

0

235

Otvoren srpski štand na sajmu knjiga u Teheranu


Goran Petrović je rekao da, za razliku od Gugla gde računate na milion odgovora kada napišete jednu reč, pisac računa makar na samo jednog čitaoca kada ukuca ceo roman u belo polje na ekranu kompjutera.


"Veliki ispit za svakog pisca je da li njegovo delo i da li književnost kojoj pripada funkcioniše na nekom stranom jeziku ili u nekoj drugoj kulturi, u rukama čitalaca koji imaju različita životna iskustva. To predstavlja krajnju stepenicu u razmeni između dva jezika i dve kulture, a zapravo se radi u osnovi o nečemu što je veoma jednostavno, a to je razmena ljudskih osećanja", rekao je Petrović Tanjugu.


 


Ističe da je Sajam knjiga, na kome je Srbija počasni gost, istovremeno i svečanost i vašar.


 


"Obradovalo me je što naš štand lepo izgleda i nadam se da ćemo ovde pronaći makar tog jednog novog čitaoca za srpsku književnost", rekao je Petrović.


 


Programski organizator predstavljanja Srbije na Sajmu knjiga u Teheranu je Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" u Beogradu.


 


Direktor biblioteke Aleksandar Jerkov rekao je Tanjugu da ustanove kulture ne služe same sebi, već da prenesu snežne poruku da Srbija postoji i da postoji onoliko dugo koliko postoji njena kultura da nas okupi oko sebe i učini naš opstanak smislenim.


 


"Potrudili smo se u izuzetno teškim okolnostima i doneli u Teheran najbolje što imamo. Došli su odlični pisci, publika će imati prilike da se upozna sa vrednim knjigama iz srpske kulture. Stigli smo u zemlju koja želi da nas upozna i zato ćemo ovde predstaviti našu istoriju i kulturu od Svetog Save do danas", rekao je Jerkov.


 


Naglasio je da je Srbija, kao počasni gost Sajma knjiga u Teheranu, donela duh modernosti.


 


"Važno je da upoznajemo ljude i kulturu o kojoj nedovoljno znamo. U Iranu živi 80 miliona ljudi koji čvrsto veruju u sebe i voleo bih da oni znaju šta je Srbija i da naša zemlja ima veliki književnost", rekao je Jerkov.


 


Na sajmu dela - Crnjanskog, Selimovića, Karadžića... 


 


Organizacija i tehnička realizacija nacionalnog štanda Srbije u Teheranu poverena je Udruženju za kreativnu industriju privredne komore Srbije.


 


Mirko Prlja sekretar Udruženja rekao je Tanjugu da je Privredna komora do sada, uključujući i predstavljanje u Teheranu, realizovala 48 štandova Srbije na različitim sajmovima knjiga po svetu.


 


"Ovaj put smo imali jako zahtevne uslove za realizaciju ovakvog događaja jer smo u zemlji i kulturi koje su jako udaljene od Srbije. Knjiga nije samo kulturno dobro već i roba, pa je jako važno da se predstavimo u zemlji koja ima 80 miliona stanovnika i jako obrazovanu naciju. Ovo predstavljanje je i prodor na tržište Irana, što je glavni zadatak Privredne komore Srbije", rekao je Prlja.


 


Otvaranju štanda Srbije prisustvovali su i ministar kulture i informisanja – Vladan Vukosavljević, direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, pisac i novinar Muharem Bazdulj, pesnik i pripovedač Dejan Aleksić, predstavnici Privredne komore Srbije.


 


Štand Srbije na Sajmu knjiga u Teheranu prostire se na 150 kvadrata i na njemu su, između ostalog, predstavljena dela velikana naše književnosti, kao što su - Miloš Crnjanski, Meša Selimović, Danilo Kiš, Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić. 


 


Sajam knjiga u Teheranu je najznačajniji kulturni događaj u Iranu, na kojem u proseku učestvuje oko 2.500 domaćih i 600 stranih izdavača.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva