:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2018   12:05

0

137

Otvoren Sajam tehnike i tehničkih dostignuća


Sajam je otvorio ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji je istakao da je ove godine interesovanje za sajam posebno povećano, kao i da je od 600 registrovanih izlagača polovina iz inostranstva, iz 31 zemlje sa pet kontinenata.


"Sajam tehnike je sajam inovacija i tehnologija i on je prirodan partner Vlade Srbije, jer promoviše inovacije i tehnologije, stvara uslove za dinamičan transfer tehnologija i tehnoloških znanja i sve to povezuje sa industrijom i biznisom", ukazao je Popović.


Podvukao je da Vlada Srbije čini ogromne napore da ojača ekonomiju i da su neki od njenih prioriteta ubrzanje ekonomskog rasta, tehnološko jačanje industrije kako bi bila produktivnija i sposobnija da stvori proizvode visoke dodate vrednosti, digitalizacija industrije i usmeravanje ka konceptu industrije 4.0 priznatom kao vodećom u svetu...


Ministar je rekao da je Vlada Srbije, svesna rasta digitalizacije i tehnologije, prvi put u svojoj istoriji pokrenula kabinet ministra čiji je osnovni zadatak da se bavi pitanjima razvoja i inovacija i preduzetničkog ekosistema Srbije.


"To je vrlo jaka politička poruka kojom želimo da poručimo svima da Srbija želi da se ubrzano ekonomski razvija kroz ekonomska znanja i inovacije", naglasio je Popović. 


Podsetio je da je budžet za inovacije u 2018. godini uvećan pet puta, da je formiran Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kao i da se nada da su neki od izlagača Sajma iskoristili sredstva Fonda za inovacionu delatnost.


Govoreći o tematskim celinama koje će biti predstavljene na ovogodišnjem sajmu, Popović je naveo industrijsku robotiku, inteligentnu automatizaciju, tehnologiju koja omogućava povratak fabrika u gradove, odnosno programske urbane proizvodnje na bazi ekoloških standarda, koje su, kaže, u skladu sa državnim prioritetima u izgradnji inovacionog preduzetništva.


Ministar je istakao da će se posetiocima sajma ove godine predstaviti šest nacionalnih izložbi, dok će nacionalnu izložbu Ujedinjenih Arapskih Emirata predvoditi visoka državna delegacija.


Otvaranje sajma obeležila je Jelena Aćimović, maturantkinja srednje tehničke škole u Lazarevcu, koja je na takmičenju u Pekingu osvojila treće mesto u nadmetanju u poslu naizgled samo za muškarce, gde je pokazala da je najbolji ženski varilac na svetu.


Digitalni način varenja Jelena je pokazala posetiocima sajma, a u tom poslu oprobao se i ministar Popović koji je istakao da iako izgleda jednostavno, u praksi je dosta kompleksnije, i čestitao je Jeleni na uspehu.


Za sve ljubitelje novih tehnoloških dostignuća radno vreme Sajma tehnike biće od 10 do 18 časova do 25. maja.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva