:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Septembar 22, 2018   12:48

0

168

Otvoren Prvi međunarodni Festival potpomognute oplodnje


Kako su saopštili organizatori iz udruženja "Šansa za roditeljstvo", posetioci će moći da razgovaraju otvoreno sa više od 40 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a organizovano je i više od 170 besplatnih konsultacije za parove.



Otvarajući Festival, predsednica udruženja Sandra Jovanović istakla je da je ovo prilika za sve zainteresovane da na jednom mestu dobiju sve relevantne informacije i otvoreno razgovaraju o problemu neplodnosti u Srbiji.



„Postoji veliki broj ljudi kojima je potrebna potpomognuta oplodnja i koji ne mogu da se ostvare kao roditelji. Svaki peti do šesti par u Srbiji ima taj problem. Vantelesna oplodnja je jedna vrlo komplikovana i dugotrajna procedura, iscrpljujuća za sve parove, sa puno nedoumica, pitanja, straha od neuspeha, ali i nade da će dobiti potomstvo“, rekla je Jovanovićeva.



Ona je ukazala da većina parova nema dovoljno informacija o tome, a festival je prilika da na jednom mestu dobiju neophodna saznanja, razgovaraju s najpoznatijim domaćim i stranim stručnjacima i dobiju svu pomoć koja im je potrebna.



„Takođe, vantelesna oplodnja ne treba da bude obavijena velom tame – treba više pričati o ovoj proceduri. To je jedan od glavnih razloga zašto smo se odlučili da organizujemo ovaj Festival“, rekla je Sandra Jovanović.



Festivalu prisustvuje više od 500 ljudi, a gotovo 200 zainteresovanih prijavilo se za besplatne konsultacije sa stručnjacima. Posebnu pažnju izazvao je Zid nade na koji su prisutni parovi ostavljali poruke drugim parovima kako bi ih motivisali da nastave sa borbom za potomstvo.



Na Festivalu je podeljen drugi broj magazina Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ koji rešava niz nedoumica i daje konkretne savete u lečenju neplodnosti.



Teme o kojima se govorilo na panel diskusijama bile su kontroverzne, te se većina prisutnih upustila u otvoren razgovor sa stručnjacima i nadležnima kako bi odgovorili na pitanja – da li smo parovi ili brojevi, koliko lekari sarađuju u jednoj VTO proceduri, vantelesna oplodnja između nauke i komercijalizacije, ali i kako se izvodi donacija jajnih ćelija i spermatozoida u inostranstvu, a kako će to biti rešeno kod nas, navodi se u saopštenju Udruženja.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva