:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

270

Otvoren novi vetropark kod Vladimiraca

Srbija će do kraja 2018. godine imati mogućnosti za 250 megavata iz energije vetra, rekao je Antić novinarima i precizirao da bi do kraja godine trebalo da bude skoro 24 odsto proizvedene struje iz obnovljivih izvora.

Uz podsećanje da je današnji vetropark, koji je izgradila belgijska kompanija Elicio, treći otvoreni u Srbiji, Antić je najavio da je u različitim fazama izgradnje još 500 megavata turbina za korišćenje energije vetra, i kad one budu završene dostići će se 27 odsto dobijene struje iz obnovljivih izvora.

Generalni direktor Elisia u Srbiji Emil Dumon rekao je da je "Malibunar" manji od dva vetroparka koji ta kompanija gradi u Srbiji, jer je počela i izgradnja "Alibunara" sa 21 turbinom i instalirane snage 42 megavata, čije puštanje u probni rad se očekuje krajem 2018 godine.

Dumon je zahvalio Vladi Srbije, ministru Antiću, predsedniku opštine Alibunar Predragu Beliću i pokrajinskoj vladi na naporima koje su učinili da energija iz obnovljivih izvora bude realnost.

Kako je istakao, kad se završi vetropark "Alibunar", sa "Malibunarom" će biti 25 turbina snage po dva megavata, što će obezbediti dovoljno energije za 43.000 domaćinstava i godišnje smanjiti emisiju ugljendioksida u količini od 130.000 tona.

Vrednost investicije Elisia u "Malibunar" je 14 miliona evra.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić naglasio je da je, pored ekološkog poboljšanja, na dobiti bila i opština Alibunar, jer je dobar deo investicije otišao u njen budžet, pošto su većinu posla radile lokalne firme.

On je konstatovao da je novi vetropark interes i Vojvodine, koja će imati stabilnije i bolje snabdevanje strujom, jer je do sada 70 odsto energenata nabavlja van svoje teritorije.

Predsednik opštine Alibunar Predrag Belić je rekao da je taj kraj priroda obdarila vetrovima i zato to treba iskoristiti, a lokalna administracija se trudila i trudiće se da ispuni svoje obaveze u toj oblasti.

Ova značajna investicija je dobrim delom zasluga majke prirode, jer imamo dosta vetra... A mi težimo tome da vratimo prirodi ono što ona nama pruža, napomenuo je Belić i poručio da je cilj lokalne samouprave očuvanje ekološke stabilnosti prirode.

Lokacije "Malibunar" i "Alibunar" su izabrane kao najoptimalniji delovi za vetroparkove u košavskom području Južnog Banata, a nakon preciznih istraživanja terena i merenja kvaliteta i brzine vetra.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva