:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2018   16:58

0

238

Otvoren Kongres Federacije za pozorišna istraživanja


Kongres organizuje Fakultet dramskih umetnosti, koji ove godine slavi 70. godišnjicu, podsetila je premijerka, čestitajući profesorki Ivani Vujić i dekanu Milošu Pavloviću na osvajanju kandidature za Kongres u tesnoj trci sa velikim konkurentom Šangajem.


Brnabić je istakla da Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo, a organizovanje prestižnog Kongresa pruža priliku da prikažemo naše umetnike i njihove kreativne radove globalnoj publici i uključimo se u razgovore sa predstavnicima raznih kultura sa različitim gledištima.


 


"Uverena sam da su nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja, a mi, kao vlada, predano smo radili da stvorimo okruženje u kojem se kultura, kreativnost i kritično mišljenje neguju i cene", navela je Brnabić u obraćanju na otvaranju skupa u Narodnom pozorištu.


 


Posebno je istakla BITEF, kao jedan od vodećih evropskih festivala klasičnog i eksperimentalnog pozorišta, koji se već više od 50 godina održava u septembru svake godine.


 


BITEF je sjajan primer kako su pozorište i performans cvetali u Srbiji tokom poslednjih pola veka, naznačila je premijerka i preporučila svima, koji su zainteresovani, da se vrate u Beograd posle Kongresa, na 52. izdanje tog festivala.


 


Izrazila je nadu da će Kongres svim učesnicima omogućiti da vide Beograd i Srbiju onako kako je mi uvek vidimo - kao živu, multikulturnu zemlju na raskrsnici Istoka i Zapada, kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine.


 


"Verujem da ova vrsta kulturne razmene, ova kulturna diplomatija, ne samo što nam omogućava da učimo jedni od drugih i da se razvijamo kao pojedinci, već i da cenimo naše razlike i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine saradnje. Nadam se, kada budete odlazili iz naše zemlje, da će vas istinski inspirisati naša kultura, umetnost i naš narod", poručila je Brnabić.


 


Podsetila je i da je u proteklih godinu dana završeno renoviranje dva najveća muzeja u Srbiji - Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.


 


Pozvala je sve da posete te kulturne ustanove, jer će, kako je rekla, uživati u najboljoj srpskoj, čak i evropskoj umetnosti i kulturnoj baštini od neolitskog i rimskog doba, kroz srednji vek, do umetnosti 19. i 20. veka.


 


Dodala je da je Muzej savremene umetnosti, na ušću Save u Dunav, prelepo moderno zdanje jugoslovenske i srpske umetnosti koje će od septembra 2019. godine biti domaćin najveće retrospektivne izložbe svetski poznate konceptualne umetnice iz Srbije Marine Abramović.


 


"Možda biste želeli da ostanete u Srbiji na najboljem evropskom muzičkom festivalu EXIT, koji se održava krajem ove nedelje, od 12. jula u Novom Sadu, na tvrđavi na Dunavu, na samo sat vremena od Beograda. Na njemu nastupaju najbolje muzičke grupe iz celog sveta i regiona i okupljaju se posetioci iz celog sveta", rekla je predsednica vlade.


 


Kongres IFTR-a traje do 13. jula, a okuplja više od 1.000 teoretičara i praktičara pozorišta i izvođačkih umetnosti iz 54 zemlje.


 


U okviru 980 predavanja učesnici će se baviti temom "Pozorište i migracije - pozorište, nacija, identitet između migracija i nekretanja" i razmatrati kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja i drugosti kroz istoriju i danas, kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima.


 


Na kongresu će učestvovati najpoznatiji svetski teoretičari i praktičari: dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat, (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija) Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), dr Kristofer Balme (Nemačka), dr Stiven Vilmer (Irska), dr Boris Dausa Pastor (Španija).


 


Tokom petodnevnog kongresa, u Beogradu će biti održan i niz performansa, radionica i predstava učesnika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva