:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2015   12:05

0

113

Otvoren Festival nauke "Čuda su svuda"

Festival je otvorila Ana Vidosavljević, učenica Osnovne škole "Sveti Sava" iz Mladenovca, koja će se predstaviti publici sa ostalim Ekspertinejdžerima, najmlađim učesnicima ovogodišnje naučne smotre.

Specijalni gost Festivala, američki neuronaučnik Greg Gejdž, posetioce će uvesti u malo poznat, ali važan i istovremeno uzbudljiv svet neuronauka.

"Uzbuđen sam što sam ovde, ovo će biti nedelja neverovatne nauke. Nova otkrića se svakodnevno dešavaju u domenu neuronauke, koja je nedovoljno istražena i drago mi je što ću vam ih predstaviti ovde, da vidite kako zaista mozak radi", rekao je Gejdž novinarima na otvaranju.

On sam, kako je rekao, radio je kao inženjer u jednoj američkoj kompaniji, kada je otkrio neuronauku, što mu je promenilo život - napustio je posao i posvetio se nauci.

"Najmljađi jesu ciljna grupa, ali možda i stariji odluče posle festivala da postanu naučnici", rekao je Gejdž i pozvao sve da dođu na Festival i upoznaju svet neuronauka.

Direktorka Festivala Ana Jovanović pozdravila je sve učesnike, poručujući im da su oni superheroji nauke i poželevši ima da se pokažu u pravom svetlu i posetiocima pokažu sve što znaju.

"Čini mi se da će ovo biti jedna divna naučna avantura i jedan fenomenalan festival", rekla je Jovanović.

Direktor Centra za promociju nauke, koji pruža podršku , Nemanja Đorđević, kazao je da je Festival "mali grad nauke u gradu" i mesto gde bi svako trebao i želeo da dođe.

"Svako od posetilaca će biti di-džej svog naučnog iskustva, i moći će da skoči sa oblasti na oblast, da pomeša psihologiju, lingvistiku, blologiju i astronomiju", rekao je Đorđević.

Tokom četiri dana posetioci će moći sviraju na laserskoj harfi, igraju se sa robotom Naoom koji imitira naše facijalne ekspresije, uče o matičnim ćelijama, istražuju zločine, vide kako žive mravi, nauče zašto je prirodni gas gorivo budućnosti.

Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije i na samoj lokaciji.

Ulaznica važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu, a deca do pet godina starosti ne plaćaju ulaznicu.

Radno vreme Festivala nauke u danas i sutra je od 10 do 18, dok je u subotu i nedelju od 10 do 20 časova.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, prijatelj manifestacije mts, a podršku su dali Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva