:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 25, 2018   12:05

0

219

Otvoren Centar za ruske studije na FPN-u


U Centru za ruske studije će se, kako je najavljeno, sistematski i naučno izučavati Ruska Federacija i ujedno će biti osnov za produbljivanje saradnje dve države.


Centar je svečano otvorio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je ukazao da se početak rada poklapa sa obeležavanjem 180. godišnjice rusko-srpskih odnosa.


Dačić je naveo da su visok nivo odnosa Srbije sa Rusijom i međusobna bliskost, podrška i razumevanje još jednom potvrđeni upravo realizovanom posetom ruskog ministra spoljnih poslova Beogradu Sergeja Lavrova.


''Opredeljenost za nastavak čvrstih veza sa Rusijom dominirala je u razgovorima koje smo vodili, u šta su građani Srbije mogli neposredno da se uvere tokom sadržajnog programa posete ruskog šefa diplomatije", istakao je ministar Dačić.


Izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja Centra i istakao da očekuje da će u svom radu ambiciozno postaviti ciljeve, planove i aktivnosti, kako bi postigao odgovarajući autoritet u naučnoj zajednici Srbije i Evrope, predstavljajući nepresušni izvor znanja.


Dačić je u ime Ministarstva poklonio Centru nekoliko knjiga kojima su, kako je rekao, obuhvaćeni svi dokumenti o saradnji Rusije i Srbije potpisani ne samo u poslednjih 180 godina već i tokom srednjeg veka.


Atlagić: Srbiji nedostaje ustanova u kojoj će se učiti o Rusiji


Rukovodilac Centra za ruske studije profesor Siniša Atlagić naveo je da je ideja o otvaranju tog departmana na FPN-u stara deceniju i po, te da naučnoj zajednici u Srbiji nedostaje ustanova u kojoj će se učiti o Rusiji.


''Naši studenti malo znaju o Rusiji, a na ovaj način pridružujemo se velikim svetskim univerzitetima koji imaju centre za proučavanje ruskih i slovenskih studija'', rekao je Atlagić.


Zahvalio je kompanijama NIS i ''Srbijagasu'' koji su, kako kaže, pomogli otvaranje Centra i izrazio očekivanje da se u njegov rad uključiti i veliki broj ruskih kompanija koje posluju u Srbiji.


Memorandum o razumevanju FPN-a i MGIMO potpisali su dekan fakulteta Dragan Simić i prorektor za nauku MGIMO Evgenij Kožokin.


Potpisivanju Memoranduma i ceremoniji otvaranja Centra prisustvovali su i ruski ambasador Aleksandar Čepurin, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ''Srbijagasa'' Dušan Bajatović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva