:

:

TV Most

Foto: Tanjug / AP

clock

Februar 05, 2015   12:05

0

197

Otvoren Berlinale, "najkul" filmski festival

Reč je o jednom od 19 ostvarenja u trci za glavnu nagradu - Zlatnog medveda o kojoj će odlučivati žiri kojim ove godine predsedava američki reditelj Daren Aronofski.

Berlinale, čije je ovo 65. izdanje, važi za treću najveću filmsku smotru u svetu posle Kana i Venecije od kojih se razlikuje pre svega po tome što se održava zimi, često po snežnom vremenu.

To, međutim, nije jedini razlog zbog kog je ovo "najkul" festival.

Naime, projekcije su otvorene za publiku, a s obzirom da je hladno niko neće zameriti gledaocima što nisu došli u smokingu, odnosno večernjoj haljini.

Berlinski festival nije snobovski, ovde se publika meša sa profesionalcima filma i zajedno se sa njima tiska ispred brojnih "štehkafića" (Stehcafe - kafić s nogu) gde se poslužuju viršle sa karijem i pivo.

Filmovi su uglavnom kvalitetni, a ove godine se za Zlatnog medveda nameće 19 ostvrenja, među kojima su "Taxi" Iranca Džafara Panahija, "Queen of the Desert" Vernera Hercoga, "45 Years" Endrua Hejga, "Journal d'une femme de chambre" Benoe Žakoa i "Knight of Cups" Terensa Malika.

Berlinale nije samo film, bilo da je reč o igranom ili dokumentarnom. Čitava jedna selekcija posvećena je TV serijama. Publika je 2013. imala priliku da na festivalu otkrije dve epizode miniserije "Top of the Lake" Džejn Kempion, a prošle godine drugu sezonu "Kuće od karata". Ove godine biće prikazane prve epizode "Better Call Saul", spin-offa hit serije "Čista hemija". A u želji da definitivno sruše zid između velikog i malog ekrana, organizatori su pozvali Metjua Vejnera, tvorca serije "Ljudi sa Menhetna", da bude član glavnog žirija.

Na Berlinalu posebno mesto ima i gurmanluk: unazad 10 godina, kulinarske veštine imaju svoju zasebnu selekciju, "Culinary cinema", sa programom kratkih, dugometražnih i dokumentarnih filmova u izboru dvojice aktivista tzv. slow food-a.

Svake godine, večernju projekciju prati banket koji priprema neki poznati kuvar. "Visoka" gastronomija je na ceni, ali se ne zapostavljaju ni brza hrana ni kobasice, koja je glavni akter kratkog filma bez reči "Wurst".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva