:

:

TV Most

Foto: bfdkf.rs

clock

Mart 23, 2015   12:05

0

154

Otvoren 62. festival dokumentarnog i kratkog metra

Ističući da je to najdugovečnija domaća filmska manifestacija, on je zahvalio članovima Odbora, umetničkom direktoru i celom timu na predanom radu na osnovu kojeg "ovaj festival ponovo postaje važan regionalni događaj u svetu dokumentarnog i kratkog filma".

"Grad Beograd je podržao novi koncept festivala, koji omogućava da se promovišu dokumentarni i kratkometražni filmovi iz cele Srbije, kao i da beogradskoj publici predstavimo značajne filmove iz regiona sa temama koje su nam bliske. Na taj način podržavamo i podstičemo filmske umetnike iz našeg neposrednog okruženja da se takmiče, upoznaju i napreduju", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, u novom konceptu osmišljena je i takmičarska selekcija za najbolji debitantski dugometražni dokumentarni film iz čitavog sveta.

"Podržavam ovaj festival jer smatram da je kultura osnovna potreba cele društvene zajednice, a direktno je povezana sa drugim oblastima i njome se pored kulturne jačaju i privredna, turistička i druge ponude naše prestonice", rekao je Mladenović.

Zvanice, goste i publiku pozdravio je gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, ističući da se tokom decenija od osnivanja BFDKF-a promenilo mnogo toga u gotovo svim oblastima života, ali da je festival zadržao stabilan kontinuet i vrednost, te da Grad Beograd sa ponosom nastavlja tu tradiciju.

Vukosavljević je naglasio da je Beograd prestonica kulture ovog dela sveta i najavio "ofanzivu" u cilju jačanja svih kulturnih manifestacija kojima je osnivač Grad Beograd.

Umetnički direktor BFDKF-a Mladen Matičević izrazio je zadovoljstvo što se festival vratio u Dom sindikata, gde je doživeo svoje najlepše i najznačajnije dane.

"Naša prva namera je da kroz ovaj festival povratimo dignitet stvaraocima dokumentarnog filma. Smatramo da srpski filmski dokumentaristi prave vrhunske filmove, o čemu svedoče brojne nagrade u čitavom svetu. Oni zaslužuju festival koji će ih štititi, koji će biti njihova krovna kuća, ka kome će tempirati svoje premijere, kome će se radovati i na kome će se u velikom broju družiti", rekao je on.

Matičević je dodao da je "drugi cilj da otvorimo vrata za naše kolege iz regiona, iz zemalja koje su činile nekadašnju Jugoslaviju".

"Iako te zemlje sada žive različite živote, naše zajedništvo čine gotovo identičan kulturni prostor, isti strahovi, iste nade i na nivou svake individualne sudbine vrlo slični snovi i želje. Beogradska publika je uvek željna da vidi filmove koji dolaze iz regiona i mi smo se potrudili da joj ponudimo širok i raznovrsan izbor", kazao je on.

Matičević je zatim predstavio mladu rediteljku iz Hrvatske Tihu Gudac, čijim je dokumentarnim filmom "Goli" započeo glavni program.

Film na temu Golog otoka, čiji je zatočenik bio autorkin deda, već je nagrađen na međunarodnim festivalima u Sarajevu i u Trstu.

Autorka je izjavila da joj je čast što sada učestvuje i na festivalu u Beogradu. Ona je dodala da joj je ceo period od premijere čudesan i da je kroz kontakte sa gledaocima spoznala koliko je film kao medij čudesna kreacija.

Rediteljka je napomenula i da je Goli otok, zajedno sa posledicama po porodice golootočana, tema o kojoj treba govoriti i koja i dalje ima društveni značaj.

BFDKF traje do 29. marta, sa 96 filmova u tri takmičarske selekcije, uz nekoliko pratećeh programa, koje su odabrali Matičević i članovi Odbora festivala - Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

Odluke o nagradama doneće tri žirija - za domaći program Milan Vlajčić, Nevena Matović i Goran Radovanović, za regionalni Dubravka Lakić, Snežana Ivanović i Mladen Đorđević, a za međunarodni Andrea Rajter, Goran Terzić i Vladan Petković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva