:

:

TV Most

Foto: balkanima.org

clock

Oktobar 06, 2015   12:05

0

213

Otvoren 12. festival animiranog filma Balkanima

Prethodno je u Velikoj galeriji DKSG otvorena njegova izložba "Prvih 50 godina", a u Galeriji DKSG izložba "Dobro došli u Geto 4" srpskog autora Bobana Savića.

Pre projekcije prvih filmova iz takmičarskog programa u Velikoj sali publiku je pozdravio direktor festivala Miodrag Milošević, koji je podsetio na zasluge osnivača Balkanime, istaknutog srpskog filmskog autora i poslenika Nikolu Majdaka (1927-2013).

Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom prikazivaće do 10. oktobra atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne animirane filmove, učesnike najvećih svetskih festivala animacije u Otavi, Anesiju, Zagrebu, Hirošimi.

Selektori Miloš Tomić, Marija Lazarevski i Mihajlo Dragaš su od 520 prijavljenih filmova odabrali više od stotinu najnovijih ostvarenja iz 28 zemalja za takmičarski program (autorsku i studentsku selekciju) i za panoramu.

O nagradama će odlučivati Kastelic i Savić, dok treća članica najavljenog međunarodnog žirija Nensi Denej-Felps iz Belgije zbog iznenadnih zdravstvenih problema nije mogla da doputuje u Beograd.

Članovi žirija za studentski program su Koke Riobo Kortes iz Španije, Marica Kicušić i Miroslav Jelić iz Srbije.

Festival će ugostiti oko 30 autora iz inostranstva. Legende svetske animacije, estonski reditelj Prit Parn i poljski autor Jerži Kuća prikazaće svoja najnovija ostvarenja, kao i njihove mlađe kolege, popularni autori Sintis Lundgren, Nils Hajdinger i Dahi Dženg.

Veliku pažnju na festivalima u svetu izazvao je Lundgrenov estonsko-hrvatsko-danski film "Život sa Hermanom Rotom", koji je duhovitom pričom o aljkavom pacovu u čiji život ulazi jedna uredna mačka osvojio srca publike i niz nagrada.

Zanimljiv je i najnoviji animirani film "Bečka krv" hrvatskih autora Zlatka Boureka i Pava Štoltera rađen tradicionalnom tehnikom animacije.

Balkanima organizuje bogat prateći program. Zemlja gost je Slovenija, te specijalni program, realizovan u saradnji sa Društvom slovenačkog animiranog filma D'SAF, obuhvata projekcije slovenačkih animiranih filmova, predstavljanje filmova i izložbu Kastelica.

Jubilej 70 godina grčke animacije obeležava se gostovanjem Vasiliosa Karaniconisa, predsednika Upravnog odbora grčkog ogranka Međunarodnog udruženja animatora, koji će predstaviti grčku animaciju u periodu 2011-2014. godina.

U okviru dečjeg programa 10. oktobra biće prikazano osam animiranih filmova iz Rusije, Francuske, Nemačke, Švajcarske.

Domaći autor Miloš Tomić održaće besplatnu radionicu stop-trik animacije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva