:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2015   12:05

0

177

Otvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine

"Otvaraju nam pregovore do kraja godine. Nemačka drži svoju reč. Za to smo radili teško i naporno i to ćemo da dobijemo", rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja pristupne saobraćajnice Pupinovog mosta u Ovči.


On je kazao da se Srbija ponaša odgovorno i da je u pojedinim segmentima "evropskija" nego druge zemlje.

Vučić je rekao i da je saradnja sa Nemačkom odlična i da će se raditi na daljem proširenju saradnje, kao i da se očekuje u narednom periodu i velik dolazak nemačkih investitora u Srbiju.

U novembru sa Kinom ugovor za brzu prugu

Premijer je najavio da bi u novembru trebalo sa Kinom da bude potpisan ugovor za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

"Radimo sa kineskom stranom i verujem da ćemo u novembru da potpišemo ugovor o izgradnji pruge, mislim da je naša strana nešto hitrija od Mađarske, ali verujem da će sve tri strane (Srbija, Mađarska i Kina) biti saglasne da sa kineskim premjerom Kine Li Kećengom potpišemo ugovor", rekao je Vučić.

On je poručio da je Srbija spremna, kako se kaže, da zabode prvi ašov.

To znači dalje zapošljavanje i naših i kineskim kompanija, kao i bolju infrastrukturu, ekonomiju i bolji životni standard za naše građane, naglasio je Vučić.

Kinezi zainteresovani za Železaru

Premijer je izjavio da se vode ozbiljni pregovori sa kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

Vučić je istakao da je cilj vlade da svih oko 5.000 radnika Železare ostane na svom poslu i da se poveća proizvodnja.

"ÄŒuli smo da bi oni uložili ogroman novac, samo 120 miliona (dolara) bi išlo u galvanizaciju i ako bismo to uspeli to bi značilo veću proizvodnju i drastičan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije", istakao je Vučić.

On je istakao da se Železara sa novim menadžmentom - HPK Inženjeringom bori u veoma teškim uslovima na globalnom tržištu čelika, bakra i aluminijuma, čije su cene dosta pale, pa u toj oblasti ima bezbroj problema.

"ÄŒim smo interesantni Kinezima to znači da imamo budućnost", naglasio je Vučić.

On je podsetio da 9. oktobra treba da bude pokrenuta proizvodnja u drugoj visokoj peći u Železari, što će biti od presudnog značaja za povećanje industrijske proizvodnje i BDP.

Premijer je kazao da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje od 0,3 do 0,4 odsto BDP.

Deficit u septembru sedam puta manji od planiranog

Vučić je rekao da je deficit budžeta u septembru manji čak sedam puta od onoga što je projektovano sa Međunarodnim monetarnim fondom i precizirao da u tom mesecu iznosi 3,6 milijardi dinara.

Premijer je naglasio da bi MMF, prema dogovoru, bio zadovoljan i sa deficitom od 25 milijardi dinara, ali je on gotovo sedam puta manji.

"Plaši nas jedino kako ćemo uspeti to da održimo sledeće godine, uz povećanje plata i penzija", rekao je Vučić.

On je rekao da je danas vodio razgovore o tome u Ministarstvu finansija, kao i sa svim relevantnim učesnicima.

Najavio je , takođe, da će se u 2016. uvoditi i dodatna disciplina.

"Uspećemo da postignemo bolji privredni ambijent i bolji životni standard građana", poručio je premijer Vučić.

"Moj kabinet jeftiniji od prethodnih"

Predsednik Vlade je istakao da njegov kabinet košta 35,2 miliona dinara i da je to najjeftiniji premijerski kabinet od 2008. godine u Srbiji.

Vučić je reagovao na podatke pokreta "Dosta je bilo", koji je saopštio danas da je iz budžetske rezerve odobreno dodatnih 14,5 miliona dinara za kabinet predsednika Vlade Srbije, ali nije odbacio te navode.

On je naveo da je kabinet Vojislava Koštunice koštao da 59,9 miliona dinara, kabinet Mirka Cvetkovića 49,9 miliona, Ivice Dačića 40,3 miliona, a da je njegov kabinet najjeftiniji i da košta 35,2 miliona dinara, od čega većina novca odlazi na plate.

"To je i do dva i po puta manje u odnosu na vreme Vojislava Koštunice, u realnom smislu kada se uzme odnos dinara i evra", ocenio je Vučić i naglasio da će u budućnosti biti još štedljiviji.

"Štedeću još više, boriću se da imam manje troškove nego svi ostali kabineti ministara to je moj posao", rekao je Vučić koji u svom odgovoru nije negirao informacije pokreta "Dosta je bilo".

Kako je Pokret saopštio, rešenjem koje je Vučić potpisao krajem leta, 28. avgusta 2015. godine iz budžetske rezerve odobrio je 14,5 miliona dinara za svoj kabinet. Za "stalne troškove" kabineta dodatno je opredeljeno 1,5 miliona dinara, za putovanja dva miliona, a usluge po ugovoru 11 miliona dinara.

Taj pokret je naveo da je rešenjem od 4. septembra 2015. godine 25,5 miliona dinara dodeljeno za finansiranje redovne delatnosti Generalnog sekretarijata vlade i to 2,5 miliona dinara za stalne troškove, 19,5 miliona za putovanja i 3,5 miliona za usluge po ugovoru.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva