:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2015   12:05

0

189

Otvaranje poglavlja od jeseni?

Beograd bi prva pregovaračka poglavlja najranije mogao da otvori tek u septembru, do kada bi, kako se procenjuje u Briselu, trebalo da se zaokruži primena svih tačaka Briselskog sporazuma - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, tada bi se, istovremeno, startovalo sa poglavljem 35, koje obuhvata i normalizaciju odnosa sa Prištinom, i poglavljem 32, o finansijskoj kontroli.

Kako prenose dobro obavešteni izvori "Novosti", na ovakvom "redu vožnje" najviše insistira Berlin, a tim zahtevima priključio se i London, što je signalizirano i našem državnom vrhu prilikom posete britanskog šefa diplomatije Filipa Hamonda.

On je u Beogradu poslao jasnu poruku da će Velika Britanija na Evropskom savetu glasati za otvaranje poglavlja kada se primene svi dogovori postignuti s Prištinom.

Procena briselske administracije je da je za to potrebno najmanje sedam, osam meseci, jer je poduža lista zadataka iz Briselskog sporazuma koje treba ispuniti.

Predsednik skupštinskog Odbora za EU Aleksandar Senić kaže nam da Nemačka zahteva od Srbije da se dokaže kao pouzdan partner:

- To, na prvom mestu, znači da naša vlada mora da ispuni već prihvaćene međunarodne obaveze, prevashodno kroz Briselski sporazum.

Na spisku uslova Berlina su, između ostalog, i donošenje statuta Zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, prihvatanje kosovskog pasoša na granici sa Srbijom...

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva