:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Septembar 24, 2018   15:30

0

196

Otkrivena statua Nelsonu Mandeli u UN


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da Mandela "personifikuje najviše vrednosti Ujedinjenih nacija - mir, praštanje, saosećanje i ljudsko dostojanstvo".



Predsednica Generalne skupštine Marija Fernanda Espinosa Garses kaže da se nada da će skulptura uvek podsećati članice da treba „slaviti naše razlike“.



U Mandelinu čast kasnije danas počinje mirovni samit u Generalnoj skupštini UN, na kome će svetski lideri govoriti o gorućim problemima sveta – ratu, siromaštvu, bolestima, migracionim i klimatskim promenama.



Mandela je u Njujorku 1990. godine, po izlasku iz južnoafričkog zatvora, pozdravljen sa oduševljenjem.



„Južnoafrička Republika biće slobodna“, poručio je tokom te posete Mandela, i, zaista, nekoliko meseci kasnije postao je prvi crni predsednik Južnoafričke Republike, navodi AP.



Njegova smrt 2013, u 95. godini, izazvala je žalost širom sveta.



Put nekadašnjeg predsednika Južnoafričke Republike od lidera borbe protiv aparthejda do zatvorenika, a potom i predsednika, autobiorafija pod nazivom „Dug put ka slobodi“, jedna je od najvećih priča 20. veka o borbi, žrtvi i prihvatanju, a ovim potezom UN pokušavaju da iskažu njen simbolizam, prenosi agencija.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva