:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   12:05

0

242

Otkriven portret cara Nikolaja Romanova u Žiči

Dušan Jovanović, restaurator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, rekao je Tanjugu da je crkva Svetog Save u manastiru Žiča nikada nije bila otvorena za javnost, jer je posle Drugog svetskog rata u njoj dugo čuvan u tajnosti portret cara Nikolaja Romanova.

"Monahinje su veštom dosetkom prekrile taj portret papirom, i prefarbale ga u plavu boju, tako da je on do pre tri godine bio sačuvan od pogleda posetilaca", priča Jovanović.

Živopis bogomoljačke crkve u Žiči biće konzerviran u tri faze. Ministarstvo kulture je obezbedilo sredstva za prvu fazu radova. Nakon sanacije poda i temelja crkve, prešlo se na zaštitu fresaka, odnosno zidova čija je površina veća od 300 kvadratnih metara.

Bojan Nikolić, slikar konzervator, kaže da cilj radova na crkvi da se hitno saniraju oštećenja na živopisu, koja su nastala zbog prokišnjavanja crkve, i kasnije zemljotresa.

"Osim građevinskih radova, vrše se i naučno-istraživački radovi, koji će osvetliti period nastanka crkve, razloge zbog kojih je oslikavana i stil u kojem je građena", kaže Nikolić.

Nakon što živopis bude sačuvan od daljeg propadanja, posebna komisija će odlučiti na koji način će biti urađen retuš i rekonstrukcija nedostajućih delova.

Živopis će zablistati u punom sjaju za tri godine, i biće dostupan javnosti, pogotovo Rusima koji sve više naseljavaju Kraljevo.

Crkva je sagrađena 1935. godine po nalogu vladike Nikolaja Velimirovića. Živopis je oslikao ruski baron Nikola Majendorf, dok je ikonostas delo autora ruskog porekla Ivana Meljnikova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva