:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jul 16, 2017   16:51

0

551

Osveštan temelj nove crkve u selu Ostraće kod Leška

U prisustvu velikog broja vernika, u selu Ostraće kod Leška, položen je kamen temeljac za crkvu posvećenu Svetom Jovanu Vladimiru. Vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom obavio je svečani čin osveštavanja.

„Ljubav vaša nas je sve pokrenula da se ovde, na ovom mestu, podigne hram u čast i spomen svetoga mučenika srpskog kralja Jovana Vladimira, koji je živeo i vladao u Zeti , mnogo pre naših slavnih Nemanjića. Njegov život nam najbolje govori kolika je njegova ljubav bila prema Bogu, znajući da je i naš život ovde na zemlji sav u znaku Gospoda našeg Isusa Hrista“, rekao je vladika Teodosije.

Vladaru najistaknutije srpske kneževine Duklje koji je vladao u periodu od 1000. do 1016.godine podiže se prvi hram u ovoj eparhiji.

„U našoj eparhiji postoji jedna kapela - molitvenica u manastiru Crna Reka i to je prvo bogoslužbeno mesto u ovoj eparhiji, a ovde, na ovom mestu biće podignut prvi hram u spomen ovog svetitelja u našoj eparhiji", istakao je vladika Teodosije.

Meštani sela Ostraće doneli su odluku da na temeljima stare crkve podignu novu. U tome im je pomogao ovdašnji sveštenik prota Miroslav Popadić.

„Mogu da se pohvalim da je u poslednjih 10-12 godina ovo peta crkva koja se u mojoj parohiji obnavlja i vaskrsava, tri su već osveštane, četvrta će biti naredne godine, a nadamo se da će i ova biti brzo osveštana “, naglasio je prota Miroslav.

Predsednik Odbora za izgradnju i meštani zadovoljni su i srećni što se u njihovom selu gradi crkva.

„Prota Miroslav i ja smo seli, razgovarali i krenuli u projekat.Danas je ,Bogu hvala, došao dan da radovi mogu da počnu“, rekao je dr Miladin Janićijević, predsednik Odbora za izgradnju crkve.

Osveštavanju temelja crkve Sv.Jovana Vladimira prisustvovao je i šef Kancelarije Ruske federacije u Prištini, Andrej Lisivoj.

„Ovo je veliki događaj i za mene prilika da vidim kako žive Srbi na severu Kosova i Metohije. Ovde smo se okupili u čast srpskog kneza Jovana Vladimira, koji je živeo u isto vreme kada i ruski knez Vladimir“, rekao je Lisivoj.

Srpska Pravoslavna Crkva Svetog Jovana Vladimira slavi 4.juna, kada će se u ovom mestu održavati i narodni sabor.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva