:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2016   12:05

0

116

Osuđen kako bi javnost progutala Specijalni sud

Gostujući u Novom danu N1 televizije, Odalović je rekao da je računao da će oni koji su vodili proces, prepoznati da Ivanović ne treba da bude proglašen krivim.

Prema njegovim rečima, proces protiv Ivanovića je trajao duže od dve godine koliko je on bio u pritvoru. “Dve godine je trajala agonija od kada je zadržan u pritvoru. Proces je trajao duže, godinu ipo dana pre nego što je podignuta optužnica i Oliver uhapšen, proces je okončan. ÄŒekao se trenutak u kojem taj predmet treba aktivirati. Trenutak je bio vreme kada je Specijalni sud za zločine OVK dobio zeleno svetlo i bio prepoznat kao institucija koja će se baviti zločinima Albanaca nad Srbima. U tom trenutku da bi se kosovska javnost umirila, tada je Oliver uhapšen”.

Odalović naglašava i da je presuda po kojoj je Ivanović osuđen na devet godina zatvora doneta u trenutku kada, posle mnogo otpora i muka, taj sud treba da zaživi. “Danas se donosi presuda koja donosi balans koji treba da primiri javnost da lakše proguta taj sud. To ne treba da se radi, sa ratnim zločinima se ne trguje, ratni zločini ne bi trebalo da budu predmet poilitike. Ratni zločinci, bez obzira na bilo koju različitost, treba da budu procesuirani”.

Dodaje da Specijalni sud treba da odgovori na brojne zločine. “Ja verujem da će institucija koja ima snažnu podršku međunarodne zajednice, koja je deo ukupnog zaokruživanja procesa na ovom balkanskom prostoru za istragu protiv ratnih zločina dati rezultate”. Ipak, dodaje, da ima rezerve.

“Vreme kada su se ratni zločini dešavali 1999. godine, bilo je vreme kada je ista ta međunarodna zajednica bila pristutna na tom prostoru. Pogrom se desio pred 50.000 mirovnjaka i za to niko nije odgovarao”, navodi Odalović.

Kako je naveo, Oliver Ivanović je optužen za zločin iz 1999. godine koji nije dokazan i potvrđen jer niko nije rekao da je on nešto naredio ili nešto uradio. “Da li je on negde bio? Svi smo negde bili”.

Kako dodaje, biće vrlo interesantno obrazloženje presude jer će se, kroz to, demaskirati sve.

“Država Srbija mora da stane iza podrške timu koji brani Ivanovića sa prvanog aspekta ali i da, na svakom mestu, ukaže na apsurdnost ovakvih postupaka”, naglašava on i dodaje da bi ipak trebalo to činiti organizovanije nego sada.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva