:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 19, 2015   12:05

0

241

Osuditi ratne zločine nad Srbima

Linta je istovremeno zatražio da bude izraženo poštovanje prema srpskim žrtvama obeležavanjem mesta njihovog stradanja i davanjem odštete.

Na taj način, smatra Linta, Hrvatska bi priznala srpske žrtve i pokazala političku volju da ne želi više biti država koja štiti ratne zločince.

"Ako Hrvatski sabor ne usvoji Deklaraciju o osudi ratnih zločina nad pripadnicima srpskog naroda to će biti jasna poruka da hrvatsko društvo na Hrvate počinioce ratnih zločina i dalje gleda kao na heroje, a ne zločince", rekao je Linta.

On je u izjavi dostavljenoj medijima ocenio kao neozbiljan i neosnovan zahtev hrvatske predsednice upućen generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, da preduzme korake kako bi se lider SRS Vojislav Šešelj vratio u pritvor Međunarodnog suda u Hagu.

"Navedenim zahtevom predsedinca Hrvatske nastoji da pokaže Hrvaticama i Hrvatima kako je ona pravi zaštitnik hrvatskih nacionalnih i državnih interesa za razliku od vlade Zorana Milanovića", rekao je Linta.

On tvrdi da je "vrhunsko licemerje" da predsednica Hrvatske optužuje isključivo Šešelja da je odgovoran za sve žrtve i "na taj način amnestira glavnog krivca za građanski rat 90-ih, a to je režim Franje Tuđmana".

"Podsećam javnost da je Tuđman 24. maja 1992. godine u obraćanju hrvatskom narodu s Trga Bana Jelačića u Zagrebu izjavio da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela", naveo je Linta.

Grabar Kitarović je od generalnog sekretara UN zatražila da preduzme sve korake kako bi obezbedio da se Šešelj vrati u pritvor Međunarodnog suda u Hagu i da se što pre donese presuda u njegovom slučaju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva