:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 09, 2018   12:05

0

136

Osude napada na novinarku "Vijesti"


Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland istakao je da je šokiran napadom na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić.  "Šokiran sam i tužan zbog vesti o još jednom napadu na novinara, u Crnoj Gori. Prema nekoliko medijskih izveštaja, istraživačka novinarka Olivera Lakić ranjena je ispred svoje kuće u Podgorici. Upozorenje o ovom slučaju objavljeno je i na našoj platformi za zaštitu i bezbednost novinara", naveo je Jagland, navedeno je u saopštenju SE.



Rad novinara i sloboda medija su od suštinske važnosti za funkcionisanje bilo koje demokratije, rekao je Jagland istakavši da su napadi na novinare napadi i na demokratiju.



Nažalost, takvi napadi su u porastu, dodao je generalni sekretar Saveta Evrope.



Jagland je istakao da je to ključno pitanje za SE i da će ta organizacija uraditi sve što može da zaustavi taj opasan trend.



I komesar za ljudska prava pri Savetu Evrope Dunja Mijatović osudila je napad na Oliveru Lakić.



"Pozivam crnogorske vlasti da obezbede njenu bezbednost kao prioritet, identifikuju i procesuiraju odgovorne", napisala je Mijatovićeva na svom Tviter nalogu.



Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir i šefica misije te organizacije u Crnoj Gori Mariz Davije najoštrije su osudili napad na novinarku Oliveru Lakić i pozvali crnogorske vlasti da odgovorne što pre privedu pravdi.



"Olivera Lakić je hrabra novinarka, poznata po istraživačkim pričama o organizovanom kriminalu i krijumčarenju cigareta u zemlji. Ovo nije izolovani incident, pošto je i pre šest godina bila pretučena i napadnuta", naveo je Dezir u saopštanju.



Podsetio je da su Lakić i drugi novinari lista Vijesti bili mete brojnih pretnji i napada, za šta odgovorni nikad nisu uhapšeni.



Prema njegovim rečima, ne smeju se štedeti napori da se identifikuju i procesuiraju odgovorni za napad.



"Počinioci ovog zločina moraju da se suoče sa pravdom. Ne sme biti nekažnjivosti. Obezbeđivanje sigurnosti novinara je ključno za budućnost demokratije u Crnoj Gori", istakao je Dezir.



Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije je poručila da se sloboda medija ogleda u bezbednosti novinara i da predstavlja temelj svake demokratije, navodi se u saopštenju.



"Očekujemo da državne institucije reše ovaj napad što pre", poručila je Davije.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva