:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2015   12:05

0

165

Osuda zabrane ćirilice u Vukovaru

Srpska narodna partija smatra da zabrana ćirilice u Vukovaru predstavlja "logičan nastavak nacističko-ustaške genocidne vertikale koja tokom čitavog 20. veka Srbima u Hrvatskoj osporava pravo na život i postojanje".

Kako navode u SNP, jedna od prvih zakonskih odredbi ustaške Nezavisne Države Hrvatske bila je zabrana upotrebe ćirilice.

"Današnja, takozvana evropska Hrvatska, zabranila je upotrebu ćirilice u Vukovaru, čime je ne samo formalno, već i ideološki, nastavlen zločinački projekat trajnog rešenja srpskog pitanja u Hrvatskoj", smatraju u SNP i dodaju da se "zvanična Hrvatska čak i ne trudi da sakrije kako i zakonski sledi ideje nacističke Hrvatske Ante Pavelića".

Kako kažu, nema i ne može biti trajnog mira u regionu, dok se svi proterani Srbi ne vrate u Hrvatsku, dok se Srbima ne vrati njihova oteta imovina i radna mesta, "i dok ne dobiju sva ona prava koja su imali u Hrvatskoj kao konstitutivan narod pre dolaska na vlast Franje Tuđmana i sprovođenja genocidne operacije Oluja".

Pokret za preokret smatra da je ta odluka protivna poliutici pomirenuja i mirnog suživota u sredini u kojoj vekovima žive Srbi.

"Ovim potezom vukovarska vlast ne ruši samo hrvatski ustav, obaveze preuzete prilikom priključenja EU već i međunarodno potvrđeni Erdutski sporazum o mirnoj integraciji tog područja u pravni okvir Republike Hrvatske".

Taj pokret poziva vlasti u Srbiji da preduzmu aktivne korake u zaštiti srpske manjine u Hrvatskoj kroz razgovore sa predstavnicima hrvatske vlasti i smatra da bi trebalo sa kršenjem manjinskih prava u Hrvatskoj upoznati međunarodnu zajednicu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva