:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

183

Ostvaren napredak u oblasti zaštite životne sredine


"U proteklih godinu dana u Srbiji je ostvaren napredak u oblasti zaštite životne sredine, u tehničkom i organizacionom smislu, i taj napredak je očigledan. Izvesno je, međutim, da postoje mnoga pitanja koja moramo rešavati, a u kojoj meri ćemo biti uspešni u tome, zavisiće od postizanja zajedničkog razumevanja i svesti o značaju unapređenja zaštite životne sredine u Srbiji. Doći ćemo do rešenja ukoliko ujedinimo napore i nastavimo da radimo u zajedničkom smeru", rekao je ministar Trivan.



Trivan je, kako je saopšteno iz tog resora, posebno ukazao na značaj finansijske podrške i stabilnog okvira finansiranja kao preduslova uspešnog otvaranja Poglavlja 27. 



"Ukoliko pregovore za otvaranje Poglavlja 27 ne uradimo kako treba, snosićemo velike troškove koji se ne izražavaju u novcu, nego u ljudskom životu. Nisam siguran da nam u procesu dostizanja evropskih standarda u zaštiti životne sredine nedostaju znanja i naučni i stručni kapaciteti, ali sigurno nedostaju finansijska podrška i neophodna izgrađenost administrativnih kapaciteta", istakao je ministar.



Važno je, istakao je, da smo uspostavili Zeleni fond i da on funkcioniše, ali to nije dovoljno. 



Namensko trošenje sredstava od "zelenih" taksi i naknada, više para u ekologiji, to je ključ za postizanje neophodnih ciljeva i standarda u zaštiti životne sredine Srbije, istakao je ministar. 



Na skupu koji je okupio predstavnike nevladinih organizacija, državne uprave, stručne javnosti i medija, ukazano je na glavne kritičke osvrte u Izveštaju o napretku Srbije u oblasti ekologije, koji se odnose na neadekvatnost finansijskog okvira, odnosno na nedovoljna ulaganja, izgrađenost administrativnih kapaciteta i međusektorsku povezanost, kao izraz nedovoljne podrške rešavanju ovih društvenih pitanja.



Ministar Trivan je ovom prilikom pozvao nevladine organizacije, stručnu i naučnu javnost, da učestvuju u javnoj raspravi o temama iz svih oblasti ekologije, i istakao da je Ministarstvo otvoreno za svaku vrstu predloga i inicijativa, a u zajedničkom interesu postizanja kvalitetnijeg i zdravijeg života građana Srbije. 



Izveštaj "Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku" izradila je Koalicija 27 koja okuplja 11 nevladinih organizacija, radi kritičkog osvrta na postignuto u oblastima iz Poglavlja 27, i davanja preporuka za unapređenje stanja u zaštiti životne sredine u Srbiji. 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva