:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

209

Oštrije za posedovanje oružja

Sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Todorović je, obrazlažući zakon, objasnio da građanin koji hoće da dobije dozvolu za posedovanje oružja neće više, kao do sada, morati da pribavi uverenje o zdravstvenoj sposobnosti samo u
trenutku podnošenja zahteva, već i na svakih pet godina.

Zakonom je, takođe, predviđeno da onaj ko želi da ima oružje u posedu zbog odbrane i samozaštite, treba da to obrazloži
opravdanim razlogom.

Todorović je podsetio da je postojeći zakon iz te oblasti donet 1992. godine, i da je od tada imao neke mizmene i dopune, ali da je novi potrebno doneti i zbog usklađivanja sa propisima Evropske unije, što je vrlo bitno za pregovaračko poglavlje 24.

On je istakao da je, zbog ratnog okruženja devedesetih, u Srbiji još velik broj oružja u nelegalnom posedu građana, a procene se kreću od "opreznih proračuna" o 200.000 do "paušalnih" o 900.000 komada.

Prema rečima Todorovića, zato je potrebno da se ministru unutrašnjih poslova omogući da češće odobrava akcije legalizacije nelegalnog naoružanja, jer je to mnogo brži i operativniji način da ilegalno oružje bude vraćeno ili registrovano, ako je dozvoljeno da ga građani poseduju.

Kako je naglasio, u akcijama legalizacije 2003. i 2007. godine vraćeno je ili legalizovano 60.000 komada naoružanja.

U legalizaciji 2007. godine za mesec dana vraćeno je i legalizovano oružja koliko MUP svojim radom zapleni za pet godina, precizirao je Todorović.

Legalizacija podrazumeva da građani koji imaju u posedu nelegalno naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, to mogu da predaju policiji i da ne budu krivično ili prekršajno gonjeni, a da mogu legalizovati oružje koje je zakonom dozvoljeno, ako ispunjavaju uslove.

On je najavio i da će ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas širem rukovodstvu MUP predstaviti predlog novog Zakona o policiji.

Članovi odbora za odbranu i unutrašnje poslove usvojili su i predlog izmena zakona o zaštiti od požara, kojim se predviđa
mnogo strožija kontrola ugostiteljskih objekata u toj oblasti i definiše mnogo veća odgovornost.

Rad na izmenama zakona počeo je posle požara u novosadskoj diskoteci "Konstrast" 2010. godine, kada je stradalo šestoro mladih, a pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić rekao je da je tekst izmena rađen na inicijativu i u saradnji sa roditeljima nastradalih.

Izmenama zakona, objasnio je Marić, omogućava se donošenje podzakonskih akata, koji ranijim zakonom nisu mogli biti doneti.

On je istakao da je MUP već napravio važan podzakonski akt o protivpožarnoj zaštiti u ugostiteljskim objektima, što do sada nije postojalo.

Marić je napomenuo da se sa izmenama zakona o protipožarnoj zaštiti čekalo zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je tek sada urađen.

Izvor: Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva