:

:

TV Most

clock

Januar 06, 2016   12:05

0

122

Oštra reagovanja na akciju Pjongjanga

Hamond, koji boravi u dvodnevnoj poseti Pekingu, rekao je novinarima nakon sastanka sa kineskim državnim savetnikom Jang Đijećijem, da Britanija i Kina dele istu rešenost da se uspostavi stabilnost na Korejskom poluostrvu i da se pooštre sankcije Severnoj Koreji, preneo je Rojters.

Istovremeno, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Peking nije unapred znao da će Severna Koreja testirati minijaturizovanu hidrogensku nuklearnu napravu, dodavši da se snažno protivi akciji Pjongjanga.

Portparolka kineskog Ministarstva Hua ÄŒunjing je rekla na brifingu za novinare da će Kina sarađivati sa međunarodnom zajednicom na decentralizovanju Korejskog poluostrva.

Peking je, takođe, poručio da će uložiti protest Pjongjangu zbog izvedenog testiranja.

Istovremeno, zamenik ministra odbrane Južne Koreje izjavio je da je teško poverovati da je nuklearna naprava koju je Severna Koreja testirala hidorgenska bomba, prenela je agencija Jonhap.

Severna Koreja je saopštila danas da je izvela probu hidrogenske borbe, što još nije potvđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta, a očekuje se da će Savet bezbednosti UN kasnije danas održati tim povodom vanrednu sednicu.

Sastanak koji će biti održan iza zatvorenih vrata sazvali su UN i Japan.

Mediji ocenjuju da će ova proba, ukoliko bude potvrđena, predstavljati veliki korak napred u nastojanjima Pjongjanga da unapredi svoj ograničeni nukelarni arsenal.

U televizijskom saopštenju se navodi da je Severna Koreja izvela probu čime je nuklearna moć zemlje podignuta na novi nivo i čime je obezbedeno oružje kojim zemlja može da se odbrani od SAD i drugih neprijatelja, prenose svetske agencije.

U saopštenju se takođe navodi da je proba bila apsolutno uspešna, a to je proslavljeno na ulicama Pjongjanga.

Agencije podsećaju da su Vašington i nuklearni eksperti izražavali skepsu kada je reč o ranijim severnokorejskim tvrdnjama da su izvedene probe hidrogenskih bombi, koje su mnogo jače i koje je mnogo teže napraviti od nuklearnih bombi.

Ako proba bude potvrđena, to će biti veoma zabrinjavajući korak i dovešće najverovatnije do još oštrijih sankcija UN protiv Severne Koreje, navodi Rojters.

To će, takođe, dovesti do dodatnog pogoršanja odnosa te zemlje sa susedima u regionu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva