:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2015   12:05

0

165

Ostavka Davutoglua, uskoro razgovori o vladi

Osim toga, kako se navodi u saopštenju, Davutoglu će ostati na toj poziciji dok ne bude formirana nova vlada

Erdogan je prihvatio ostavku vlade, sa Davutogluom na čelu, tokom jednočasovnog sastanka u njegovoj palati u Ankari, koji je zakazan kako bi predsednik i premijer Turske razgovarali o budućnosti vlade nakon nepovoljnih rezultata izbora po vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

Ta stranka, koju vodi Davutoglu, na izborima održanim proteklog vikenda izgubila je većinu u parlamentu, usled čega će morati ili da formira koalicionu vladu sa jednom od opozicionih stranaka, što bi moglo da potraje nekoliko nedelja, ili da pokuša da vlada sama kao manjinska vlada, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Erdogan zvanično ovlastiti Davutoglua da formira novu vladu nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora, što će se možda dogoditi tek sledeće nedelje, procenjuje britanska agencija.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima, na parlamentarnim izborima AKP je osvojila 40,9 odsto glasova, ali je izgubila apsolutnu većinu u zakonodavnom telu, osvojivši tek 258 od 550 poslaničkih mandata.

Republikanska narodna stranka (CHP) i Partija nacionalističkog pokreta (MHP) povećali su broj poslanika u odnosu na izbore iz 2011. i osvojili 132, odnosno 80 poslaničkih mandata.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) na četvrtom je mestu sa osvojenom podrškom od 13,1 odsto birača i 80 poslaničkih mesta.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva