:

:

TV Most

clock

Mart 03, 2015   12:05

0

135

Oštar protest EU zbog zabrane ulaska u Rusiju



"Rusija krši međunarodne obaveze i sporazum sa EU o viznim olakšicama", rekla je novinarima Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Ruske vlasti vratile su juče sa granice bivšu letonsku ministarku spoljnih poslova Sandru Kalnijete, poslanicu Evropskog parlamenta i Bogdana Boruševića, predsednika poljskog Senata, uz obrazloženje da oni predstaljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

"To obrazloženje je neuverljivo", naglasila je Kocijančič i dodala da je Kalnijeta putovala sa diplomatskim pasošem.

Istovremeno, Evropska narodna stranka (EPP), najjača politička stranka u Evropskom parlamentu izrazila je oštar protest zbog toga što je njenoj potpredsednici Kalnijeti zabranjeno da uđe u Rusiju.

Poslanica Evropskog parlamenta iz Letonije Sandra Kalnijete, koja u ponedeljak nije puštena na teritoriju Rusije, nalazi se na spisku lica kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, a ona je bila o tome informisana, saopštila je danas ruska ambasada u Rigi, dodajući da je njen pokušaj da dođe na sahranu ruskog opozicionara Borisa Njemcova, provokativna pi-ar akcija.

Letonskoj strani konkretno je bilo saopšteno da je evropska poslanica na listi zabrane ulaska na teritoriju Rusije, sačinjenoj kao odgovor na "crnu listu" EU prema ruskim poslanicima.

"U vezi s tim, smatramo da je pokušaj ulaska Kalnijeteove u Rusiju ništa drugo nego provokativna pi-ar akcija", navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na stranici na "Fejsbuku", prenela je RIA Novosti.

Ta agencija prenela je i da je u Varšavi ambasada Rusije primila od Ministarstva spoljnih poslova Poljske protestnu notu, jer nije dozvoljeno predsedniku poljskog Senata (gornjeg doma parlamenta) Bogdanu Boruseviču da dođe u Moskvu.

Pretpostavljalo se da će Borusevič biti na čelu poljske delegacije na Njemcovljevoj sahrani, podseća RIA Novosti.

Pres sekretarka ambasade Rusije Valerija Peržinska u ponedeljak je informisala poljske i ruske medije o tome da Borusevič ne može da ide u Moskvu i da je on, takođe, na spisku lica kojima je zabranjen ulazak na rusku teritoriju u okviru kontramera na uvedene sankcije Rusiji, navodi ruska agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva