:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus, RTK2

clock

Decembar 13, 2017   12:05

0

238

Osnovan pripremni tim Komisije za istinu i pomirenje


„Među prvim inicijativama koje sam preduzeo kao predsednik Kosova, bila je i inicijativa za osnivanjem Komisije za istinu i pomirenje. Jasno shvatam da je to inicijativa koja je probudila mnoge reakcije. Očekivali smo ih. Ali, nismo očekivali da će ova inicijativa dobiti ovako veliku podršku, ali nas je obavezala i da krenemo pažljivim i sigurnim koracima“, rekao je Tači.



Tači je istakao da iako je prošlo skoro dve decenije od završetka sukoba još uvek je ostala rana u srcima žrtava.



„One su često smetnja budućnosti naše zemlje, s toga sam i inicirao osnivanje Komisije za istinu i pomirenje, kako bismo zatvorili poglavlje rata i kako bismo otvorili poglavlje mira za generacije koje dolaze. Srž rada Komisije biće žrtve rata, priznanje njihovih patnji“, rekao je on.



On se  posebno zahvalio udruženjima porodica nestalih lica.



„Njihovim radom, saradnjom među njima, posvećenošću tome da ne dozvole da se ponove ratne boli, oni su inspiracija svima nama. Inspiracija su i sve žrtve koje su smogle snage da govore o njihovim patnjama, ali i da prevaziđu svoj bol, i da se okrenu prema budućnosti. Ono čemu težimo komisijom, jeste da izgradimo ujedinjenu priču o našoj prošlosti. Da se pomirimo s prošlošću, a ne da ratujemo za prošlost“, rekao je Tači.



Pripremni tim Komisije za istinu i pomirenje će činiti 9 članova -  dvoje iz Kancelarije predsednika  Kosova, po jedan  predstavnik iz Vlade i Skupštine Kosova i 5 članova iz civilnog društva. 



Ovaj tim će podržati međunarodni stručnjaci koje će angažovati OEBS, Ambasada Švajcarske i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. 



Dužnost pripremnog tima je da u roku od godinu dana pripremi tehničku i zakonsku infrastrukturu za Komisiju za istinu i pomirenje, za koju se očekuje da će je osnovati kosovski predsednik Tači.



O’Konel: Inicijativa dobrodošla i neophodna za Kosovo, nadam se rezultatu



Ambasador Velike Britanije na Kosovu  Rori O'Konel  pozdravio  je formiranje ove komisije i dodao da je važno za mlade ljude da razumeju šta se desilo i da se slože da se rat ne ponovi, preneo je portal Indeksonline. 



O'Konel je poručio da je spreman da pruži podršku. 



"Cenim ovu inicijativu, dobrodošlu i neophodnu za Kosovo. Jasno je da su građani Kosova ti koji vode proces, dok međunarodna zajednica, vaši prijatelji, pružaju podršku, ali to je proces za Kosovo i dobro je što je preduzet takav korak. Ako vam je potrebna pomoć, mi ćemo biti ovde. Drago mi je da vidim civilno društvo i nadam se rezultatu. Veoma je važno, posebno za mlade da razumeju istinu i da se slože da se ne ponove ratni sukobi” -  rekao je britanski diplomata.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva