:

:

TV Most

clock

Oktobar 04, 2017   12:05

0

219

Osiguranje izvoznih potraživanja

Četiri puta je u protekloj deceniji valjaonica u Sevojnu imala sreću u nesreći, da je osigurala izvozno potraživanje, pa joj je umesto inopartnera, dug za robu isplatio AOFI.

Međitim, kažu da je najvažnije to što kod njih mogu da dobiju bilanse svakog potencijalnog kupca i predlog do kog limita mogu da osiguraju i daju robu na odloženo plaćanje, što je pospešilo njihov izvoz.

"Ukoliko se desi da firma ode u stečaj ili imaju neki drugi problem u naplati potraživanja, nama AOFI isplaćuje po ugovoru 80 do 90 posto osiguranog iznosa, on preuzima obavezu da vodi sudski spor i naplaćuje to potraživanje", objašnjava generalni direktor "Impol Seval" Ninko Tešić.

Jedan sudski spor je okončan ovih dana u Italiji, a presuđeno je da se našoj agenciji nadoknadi novac kojim je pokrila gubitke zrenjaninske kožare, kada je pre pet godina bankrotirao renomirani proizvođač "Paćoti", za koji je radila deo poslova. Kožara "Dafar" i dalje postoji za razliku od još tri koje su radile za italijanskog kupca ali nisu bile osigurane.

"Ono što smo mi uradili u poslednje četiri godine, jeste da smo veći broj klijenata, srpskih malih i srednjih preduzeća čak i preduzetnika uspeli da privučemo da im plasiramo ovaj proizvod, tako da sada osiguravamo oko dve i po hiljade stranih kupaca za domaće privrednike", kaže direktor Agencije za osiguranje izvoza Dejan Vukotić.

Cena osiguranja zavisi od rizičnosti zemlje u koju se izvozi, količine i roka plaćanja. U proseku izvoznika to košta od 0,2 do jedan odsto vrednosti izvoza. Izuzetno, bilo je i slučajeva da cena osiguranja poraste iako zemlja ne spada u rizične.

"Mi jesmo imali određenih problema prilikom uvođenja sankcija od strane EU Rusiji, naša reosiguraanja nisu želela da osiguraju poslove u Rusiji, tako da smo onda morali da podignemo cenu", objašnjava Vukotić.

Od 13 milijardi evra srpskog izvoza u prošloj godini, kod AOFI-ja je bilo osigurano 2,3 odsto. Najveće odštete isplaćivali su u vreme ekonomske krize, a tokom prošle godine svega 123 hiljade evra. Deo sredstava Agencija sve češće plasira i kao zajmove za investicije namenjene izvoznim poslovima.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva