:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Maj 01, 2018   12:05

0

128

Organizatori ne žele FPO na komemoraciji u Mauthauzenu


Na komemoraciji povodom oslobađanja Mauthauzena uobičajeno je da prisustvuju članovi austrijske vlade, kako bi odali poštu preživelima i žrtvama. Međutim, ove godine jedan deo vlade Austrije nije poželjan.



Slobodarskoj partiji Austrije (FPO), vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, poručeno je da bi prisustvo slobodarskih političara predstavljalo "ponovno poniženje" ljudima koji su preživeli stravične zločine na tlu Austrije.



Tako pozivnice za komemoraciju nisu dobili ni vicekancelar Štrahe, ni ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, a ni zamenik predsednika pokrajine Gornja Austrija Manfred Haimbuher.



Još šezdesetih godina su se preživeli logora Mauthauzen dogovorili da ne dozvole učešće na komemoraciji nijednom funkcioneru ili predstavniku FPO.



Predsednik Mauthauzen komiteta Vili Mernji, čija organizacija je koorganizator komemoracije, ističe da u potpunosti podržava taj stav.



"Ne radi se samo o pripadnosti FPO, već postoji ogroman broj razloga koji diskvalifikuju gospodu Štrahea i Kikla", rekao je Mernji.



Ukazao je da FPO, na primer, podržava desničarsko ekstremistički časopis "Aula" u kojem se oslobođeni logoraši nazivaju "kugom".



"Zar takvi ljudi da marširaju pored preživeli? Da li treba možda i da pozivamo pripadnike desničarskih studentskih udruženja, da nam nešto otpevaju", upitao je Mernji aludirajući na pesmarice tih udruženja u kojima se nalaze nacističke pesme u kojima se seje mržnja protiv Jevreja.



Predsednik Jevrejske zajednice Oskar Dojč pozdravio je odluku organizatora komemoracije.



FPO je izrazila žaljenje što su njeni političari nepoželjni na komemoraciji.



Generalni sekretar FPO Harald Vilimski zatražio je da se održi komemoracija bez partijske politike.



Poručio je da su vrata vicekancelara i političara iz redova FPO otvorena u svako doba, te da bi bilo dobro da Mernji na par sati zaboravi svoju sindikalnu funkciju i doprinese otvorenoj kulturi sećanja na žrtve.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva