:

:

TV Most

clock

April 07, 2016   12:05

0

223

Orešković danas u Vatikanu, sa papom i o Stepincu

Pozivajući se na izvor iz Banskih dvora, Hina je javila da, što se kardinala Stepinca tiče, kanonski postupak je završen i svi uslovi za njegovo proglašenje svetim su zadovoljeni.

Izvor iz Banski dvora je Hini rekao da kod pape Franje navodno ne postoji dilema o kanonizaciji Stepinca, ali da u to, kako se navodi, pokušava da uveri "braću i sestre, bratske Srpske pravoslavne crkve".

"Za njega (papu) je nesporno da je Stepinac svetac, da je živeo svetim životom, ali želi u to da uveri i SPC", naveo je neimenovani izvor iz hrvatske vlade.

Srpski patrijarh Irinej više puta je do sada rekao da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida.

Patrijarh je rekao da je u dva pisma papi Franji poručio da zbog toga Stepinac ne može biti proglašen za sveca.

Patrijarh Irinej je u pismima naveo da nije tačno da je Stepinac spasavao Srbe i Jevreje u Drugom svetskom ratu, već da je podržavao nacistički ustaški režim.

Poglavar SPC rekao je da je u pismima papi naveo samo ono što su istorijske činjenice, a da je stvar Vatikana kako će te argumente sada tumačiti.

"Mi smo kazali ono što se istorijski desilo, da je Stepinac bio jedna od vodećih ličnosti toga vremena i da ništa nije učinio da zaštiti jedan narod, jednu crkvu. A mogao je. Nismo dobili odgovor, ali kako smo zaključili, o našim argumentima se ozbiljno razmišlja. I predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću rečeno je da papa ne žuri s kanonizacijom Stepinca", naveo je ranije patrijarh.

Zbog protivljenja SPC, navodi neimenovani izvor Hine, papa Franja je predložio osnivanje Mešovite komisije koja bi, uz posredovanje Svete stolice, trebalo da raspravi sva pitanja vezano za lik i delo Alojzija Stepinca.

Izvor u vladi ne poriče da se radi o "vrlo neuobičajenom" potezu pape, ali da tom "velikodušnom gestom" te kroz "iskreni dijalog" s predstavnicima SPC-a u Mešovitoj komisiji želi da otkloni sumnje u svetost kardinala Stepinca.

Pred tom komisijom je, kako navodi Hina, zadatak zajedničkog analiziranja ličnosti kardinala Alojzija Stepinca u kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva