:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2015   12:05

0

111

Orden Legije časti princu Aleksandru Karađorđeviću

Kristin Moro je na svečanosti u francuskoj rezidenciji rekla da je predsednik Francuske Fransoa Oland tim odlikovanjem želeo da ukaže čast princu Aleksandru Karađorđeviću i njegovom dugogodišnjem delovanju za dobrobit Srbije "koja je bliska srcu Francuza", javlja Beta.

"Ne mogu da ne pomenem da preko Vaše ličnosti, mi večeras odajemo priznanje i vekovnom francusko-srpskom prijateljstvu i posebno Vašem pradedi srpskom kralju Petru Prvom, Vašem dedi jugoslovenskom kralju Aleksandru Prvom i Vašem ocu, koji su svi pre Vas poneli Legiju časti", rekla je ambasadorka Moro.

Govoreći o aktivnostima princa, Moro je ocenila da je on još od kraja osamdesetih godina podstakao i kumovao mnogim susretima demokratskih čelnika sa idejom da se ohrabri evolucija zemlje ka demokratiji.

Moro je dodala da je princ Karađorđević uspeo da po čitavom svetu mobiliše podršku za svoju zemlju na moralnom, političkom i ekonomskom planu.

"Prikupili ste značajnu humanitarnu pomoć tamo gde je za tim postojala potreba, založili ste se da se osigura podela te pomoći na teritoriji čitave Jugoslavije nezavisno od etničke ili verske pripadnosti", istakla je Moro.

Ambasadorka Francuske je, takođe, pohvalila aktivnosti koje fondacije princa Aleksandra Karađorđevića obavljaju u modernizaciji zdravstva i obrazovanja.

U govoru na francuskom jeziku, princ Aleksandar Karađorđević je zahvalio na časti koju mu je učinio predsednik Francuske, koji je i sam veliki magistar Legije časti.

"Orden Legije časti je u mojoj porodici deo istorije kojom se ponosimo. Moj pradeda, deda i otac bili su vitezovi velikog krsta Legije časti", naveo je Karađorđević.

Ocenio je da Napoleon, kada je stvarao Legiju časti, nije mogao da pretpostavi da će ona prevazići namenjene okvire, da će preživeti ratove i revolucije, padove i uspone i da će ostati čvrsta i stabilna, kao i vrline koje su ugrađene u njene temelje.

Svečanoj dodeli je prisustvovala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, savetnik predsednika Oliver Antić, predstavnici vojske, Srpske pravoslavne crkve i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva