:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 30, 2018   21:06

0

181

Orban:Mađarska nije deo sporazuma, to je politički blef


Te navode je Viktor Orban okarakterisao kao "uobičajen politički blef", istakavši da Mađarska takav sporazum nije postigla, prenosi MTI.



Šef Orbanove pres-službe Bertalan Havaši rekao je da je stav Mađarske ostao nepromenjen od 2015. godine, odnosno da nijedan tražilac azila ne može da uđe u Mađarsku, a da prethodno nije kročio u Grčku ili neku drugu državu članicu EU.



Prethodno je Rojters javio da je imao uvid u dokument koji je nemačka kancelarka Angela Merkel prosledila liderima svojih koalicionih partnera, a u kojem se navodi da je 14 zemalja EU saopštilo da je spremno da potpiše sporazume sa Nemačkom o prijemu tražilaca azila koji su prethodno bili registrovani drugde.



Među tim zemljama su, napomenula je britanska agencija, i neke koje su najglasnije u protivljenju migracionoj politici otvorenih vrata nemačke kancelarke, uključujući Mađarsku.



Prema dokumentu, koji britanska agencija vidi kao napor da se umire bavarski saveznici Angele Merkel, bilateralni sporazumi će proces deportovanja izbeglica, koje su ranije registrovane u nekoj drugoj zemlji članici EU, učiniti daleko efikasnijim.



"Do sada je vraćanje migranata iz Nemačke, prema Dablinskim propisima, bilo uspešno u svega 15 odsto slučajeva. Potpisaćemo administrativne sporazume sa državama članicama kako bismo ubrzali proces vraćanja i uklonili prepreke", stoji u dokumentu.



Među zemljama koje su su izrazile spremnost za potpisivanje takvih sporazuma su Mađarska, Poljska i Češka Republika – zemlje koje su se protivile bilo kakvoj šemi raspodele tražilaca azila po kontinentu.



Među drugim zemljama koje su navedene u dokumentu su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Holandija, Portugal i Švedska.



Austrija, čiji novi kancelar Sebastijan Kurc ima čvrst stav u pogledu imigracije i vlada u koaliciji sa krajnjom desnicom, nije na listi 14 zemalja, napominje Rojters.



Prema Dablinskoj konvenciji EU, tražioci azila moraju da podnesu zahtev u prvoj zemlji EU u koju kroče.



Lideri EU su se, na upravo održanom samitu, dogovorili da izbeglice raspodele između sebe na dobrovoljnoj osnovi i osnuju "kontrolisane centre" unutar EU za obradu zahteva za azil.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva