:

:

TV Most

Foto: The Guardian

clock

Jul 18, 2018   15:27

0

233

Orban večeras stiže u posetu Izraelu


Orban će se sutra prepodne sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, a predvidjeni su i sastanci s izraelskom predsednikom Ruvenom Rivlinom i glavnim izraelskim aškenaskim rabinom Davidom Lauom, što je neuobičajeno za premijere.



On će sutra popodne posetiti Memorijalni centar Holokausta Jad Vašem u Jeruaslimu i zasaditi drvo u Šumi nacija. U petak ujutru će posetiti Zid plača i potom otputovati nazad u Madjarsku.



Orban nije planirao sastanke sa palestinskim zvaničnicima.



Izraelski mediji podsećaju da je Orban uveo zakon nazvan “Stop Sorosu” kojim se kriminalizuju napori da se pomogne onima koji traže azil.



Džordž Soros je jevrejski milijarder rodjen u Madjarskoj koji podržava mnoge liberalne organizacije te zemlje.



Nakon ponovnog izbora Orbana za premijera u aprilu Netanjahu ga je navodno prvi od stranih lidera pozvao da mu čestita.



Otkako je Netanjahu premijer Izrael se približio zemljama Centralne Evrope poput onih iz Grupe Višegrad Madjarske, Poljske, ÄŒeške i Slovačke, koje izraelski lideri navodno žele da iskoriste da oslabe konsenzus Evropske unije u odnosu na Palestince i Iran.



ÄŒim je Orbanova poseta najavljena opozicioni poslanik iz Partije centra Ješ atid ( Ima budućnosti) Jair Lapid se usprotivio rekavši da je zabrinjavajuće da Netanjahu pretvara Izrael u najboljeg prijatelja evropskih režima koji su sve neliberalniji.



Poslanica Tamar Zandberg je podsetila da neki optužuju Orbana da potpiruje plamenove antisemitizma.



Ipak medju zemljama EU Madjarska se konstantno uzdržava da glasa protiv Izraela u UN, podsećaju izraelski mediji.



Ovo je prva poseta Orbana Izraelu. Ona je izazvala kritike lokalne jevrejske zajednice ne samo zbog njegovih napada na Sorosa veći ranijih pohvala nekadašnjem savezniku nacista Miklošu Hortiju.


Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva