:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2017   12:05

0

211

Orban: Pomoći ćemo Rumuniji da brani granice od migranata


Migracioni pritisak će jačati sa Istoka i to će povećati značaj Rumunije u narednom periodu, smatra mađarski premijer.



"Rumunija će imati važan zadatak da zaustavi nekontrolisanu masu migranata. Zato na svojim južnim granicama treba da uspostave efikasan sistem za blokiranje granica. U suprotnom bićemo prinuđeni da podignemo ogradu na mađarsko-rumunskog granici. To svakako želimo da izbegnemo, radije bismo da pomognemo Rumuniji da odbrani svoje južne granice", rekao je Viktor Orban.


Glavni savetnik mađarskog premijera za bezbednost Đerđ Bakondi rekao je za nacionalnu televiziju M1 da sve više migranata stiže novim migrantskim rutama.



"Sve više migranata stiže preko Crnog mora, Bugarske, a posebno Rumunije. Njihova baza je Turska gde je oko tri miliona migranata spremno da krene u Evropsku uniju. I preko balkanske rute će rasti broj migranata", smatra Bakondi.



I pored zvanično zatvorene balkanske rute i dvostruke ograde na mađarsko-srpskoj granici, migranti ne odustaju od pokušaja ilegalnog ulaska u Mađarsku.



Prema podacima mađarske policije tokom jučerašnjeg dana 72 migranta su pokušala da ilegalno uđu u Mađarsku, ali su svi vraćeni u tranzitne zone za izbeglice kod prelaza Reske i Tompa.



Policijska kapetanija županije Čongrad saopštila je da je grupa od 23 migranta uhvaćena juče kod Morahaloma u blizini mađarsko-srpske granice. Migranti su naveli da su iz Indije i Pakistana iako nisu imali nikakve dokumente kod sebe.



Trojica migranata iz Libije juče su pokušala da se domognu Mađarske u teretnom vagonu koji je pregledan na želježničkoj stanici Kelebija, navodi policijska kapetanija Županije Bačkiškun.



Policajci županije Komarom-Estergom juče su na auto-putu M1 prema Austriji uhapsili jednog turskog državljanina koji je u vozilu austrijskih registarskih tablica, prevozio pet ilegalaca sa Kosova.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva