:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2017   12:05

0

125

Optužnica protiv četvorice Srba za zločin u Vlasenici


Optužinica je podignuta protiv Mane Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.




Miroslav Kraljević (SNSD) trenutno obavlja funkciju načelnika opštine Vlasenica.



Optuženi se terete da su za vreme rata u BiH, tokom 1992. i 1993. godine, izvršili širok i sistematičan napad na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline.



Đurić, u to vreme načelnik Stanice javne bezbednosti Vlasenica, Kraljević, kao komandir Specijalnog voda u SJB, te Garić, kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, optuženi su da su počinili progon bošnjackog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i verskoj osnovi.



Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proleća 1993. godine doveli do progona gotovo celokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa tog područja.


Mali broj Bošnjaka se vratio u mesta predratnog boravišta.



U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz pretnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.



Zarobljenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, neki od zarobljenika su preminuli, a jednom broju zarobljenih se od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.



Optuženi se terete i za mučenja zarobljenika na izrazito ponižavajuće načine, teranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.



Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svedoka, koji se nalaze širom BiH i inostranstvu, a 20 svedoka iskaz će dati uz neke od mera zaštite.



Priloženo je više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva