:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2018   13:13

0

241

Opština Zvečan uključuje gradjanstvo u sistem odlučivanja


Skupština opštine Zvečan  usvojila je i Odluku o formiranju komisije za izbor lokalnih saveta koju čine 7 članova (predstavnici Skupštine Opštine, izvršne vlasti, organizacija civilnog društva i predstavnici sela).


Opština Zvečan teži ka uspostavljanju strukturnih kanala komunikacije sa građanima koji će omogućiti doprinos obe strane u postavljanju prioriteta i ciljeva, prenos informacija iz zajednica i ukažu na probleme i izazove sa kojima se suočavaju i prate sprovođenje lokalnih politika i procenjuju njihove ishode. 


Gradonačelnik opštine Zvečan  Vučina Janković ističe da će se opština Zvečan u narednom periodu fokusirati na  tri ključna elementa za učešće građana u procesu donošenja i to: transparentnost, odgovornost I učešće. Ističe da je neophodno osigurati da opštinska politika i usluge održavaju potrebe građana, služe njihovim interesima i omoguće građanima ostvarivanje prava da doprinesu lokalnom odlučivanju.


Od suštinskog značaja je angažovanje građana u pitanjima od javnog interesa i to sa sobom donosi niz prednosti, kako sa građane koji ostvaruju svoja prava, tako i za Opštinu Zvečan. Povećana saradnja Opštine Zvečan sa svojim građanima će nam olakšati upravljanje time što će nam pomoći u identifikaciji prioriteta politike na osnovu informacija dobijenih od samih građana i omogućiti zvaničnicima i donosiocima odluka da iskoriste prednosti znanja lokalnih zajednica i drugih zainteresovanih strana, što je potrebno za formiranje efikasne lokalne politike- ističe Janković.


Komisija za formiranje lokalnih saveta je kreirala vremenski okvir implementacije svojih aktivnosti i po završetku izbornog procesa Lokalnih saveta i predstavnika Lokalnih saveta Komisija prestaje sa svojim aktivnostima.


Očekivan period formiranja lokalnih saveta  u opštini Zvečan je najkasnije do 31. avgusta 2018. godine.


 

Izvor: TV Most, Opština Zvečan

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva