:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   19:22

0

123

Opšta zabrinutost zbog novih sukoba u Ukrajini

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da je moguće odmah pristupiti povlačenju teškog naoružanja iz zone konflikta u Donjeckom basenu, ukoliko je na to spreman Kijev, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo je zatražilo da se prema Minskom protokolu u 12 tačaka odmah pristupi povlačenju teske artiljerije iz zone koflikta, a to znači da se naoružanje kalibra većeg od 100 milimetara premesti 15 kilometara od linije fronta, prenele su agencije.

"Tim pre što su rukovodioci Donjecke i Luganske Narodne Republike (LNR) već stavili svoje potpise ispod usaglašenog rasporeda", saopštilo je rusko Ministarstvo.

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko optužio je danas Kijev za kršenje primirja i napade na Donjeck, pozivajući OEBS da primora ukrajinske vlasti da ispunjava dogovore iz Minska.

"želim još jednom da se obratim međunarodnoj zajednici, OEBS-u - ukoliko želite i ukoliko delite naš stav o prekidu vatre, primorajte Kijev da ispunjava dogovore iz Minska", rekao je on.

Zaharčenko je, pritom, rekao da je za proteklih 48 sati na aerodrom u Donjecku izvršeno više od šest napada pešadije i oklopne tehnike, za koje kaže da su odbijeni, kao što je "sprečen i proboj ukrajinskih vojnika u Donjeck".

On je istovremeno rekao da su snage na čijem je čelu preuzele kontrolu nad aerodromom, preneo je AP.

Ovo uporište proruskih aktivista je bilo uzdrmano intenzivnom razmenom vatre iz artiljerijskog oružja sa ukrajinskim snagama tokom proteklog vikenda, dok su se žestoke borbe vodile za aerodromski terminal i okolne oblasti.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavel Klimkin napisao je na "Tviteru" da je Kijev "spreman da radi sa Rusijom na osiguranju prekida vatre i punoj implementaciji odredbi dogovora iz Minska", dok je juče ukrajinski MIP uputio Rusiji predlog da se potpiše plan sprovođenja dogovora iz Minska od 13. novembra i osigura prekid vatre već od danas.

U saopštenju zvaničnog Kijeva se podseća da su 13. novembra 2014. "predstavnici Ukrajine i Rusije potpisali radni dokument, sa jasnim rasporedom sprovođenja odredbi Memoranduma iz Minska, između ostalog, kada je reč o osiguranju dvostranog prekida vatre, povlačenju teškog naoružanja i povratku na liniju razgraničenja".

"Prema informacijama MIP, ruska strana je povukla svoj potpis ispod tog dokumenta", navela je ukrajinska agencija UNN.

Ruski Interfaks ranije danas preneo je izjavu predstavnika LNR na pregovorima u Minsku, Vladislava Dejnega, da DNR i LNR nisu usaglašavale raspored implementacije dogovora iz Minska o kom se govori u Kijevu.

"U medijima su se pojavile vesti o nekom rasporedu, usaglašenom 13. novembra. Međutim, niko ni iz LNR ni iz DNR nije taj raspored potpisivao", rekao je on.

Kako prenosi ruska agencija Tas s u pismu predsednika Rusije Vladimira Putina ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku od 15. januara predložen je hitan početak povlačenja teškog naoružanja, kako onog koje imaju ukrajinske snage bezbednosti, tako i onog koje imaju ustanici DNR i LNR, sa linije razgraničenja.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je danas zabrinutost zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine i pozvao na hitno okončanje nasilja.

Ban je u saopštenju naveo da je "zabrinut zbog eskalacije sukoba", koji bi mogli da ponište dogovor o obustavi vatre, postignut u septembru u Minsku.

Predsedavajući OEBS-a, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, osudio je upotrebu sile u Ukrajini i pozvao sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i rade na postizanju održivog primirja, saopštio je OEBS.

"Ovaj krug nasilja i eskalacije sukoba ne sme da se nastavi. Sve strane treba da se uzdrže od ratobornosti, zastrašivanja i provokacija", poručio je Dačić, povodom pogoršanja situacije na istoku Ukrajine poslednjih dana, naročito u oblasti aerodroma u Donjecku.

"Pozivam sve strane uključene u sukob da odmah ulože sve napore da smire tenzije, poštuju primirje i aktivno se, zajedno s OEBS-om, uključe u puno sprovođenje sporazuma iz Minska", istakao je Dačić.

Dačić je rekao i da sve tačke sporazuma treba da budu sprovođene u trilateralnoj kontakt grupi, a ne na bojnom polju, i pozvao strane u sukobu da u potpunosti poštuju bezbednost pripadnika posmatračke misije na terenu, navodi se u saopštenju.

Istovremeno u Briselu u toku je zasedanje šefova diplomatija država EU, a prva od dve glavne teme sastanka je kriza u Ukrajini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je novinarima jutros, uoči sastanka, da ministri neće razgovarati o izmenama režima sankcija protiv Rusije, već da će to pitanje biti na dnevnom redu samita šefova država i vlada u martu, a to je potvrdio i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

ÄŒlanice EU su podeljene u odnosu na ovo pitanje, jer trećina zemalja zagovara ublažavanje sankcija, dok ostale insistiraju da one ostanu ili da se čak pooštre ako Rusija ne ispuni sve tačke prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma u Minsku.

"Šta god na kraju budemo odlučili, to će biti zasnovano na situaciji na terenu i primeni sporazuma iz Minska", rekla je Mogerini i ukazala da rasplamsavanje borbi između ukrajinske vojske i proruskih snaga "nije dobra vest".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva