:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 27, 2015   12:05

0

114

Opozicija za sutra najavljuje miran protest

Predstavnici Samoopredeljenja, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo će protestni skup održati na Dan albanske zastave i pozivaju građane da im se pridruže.

"Neće biti nasilja na sutrašnjem skupu", rekli su oni na konferenciji za novinare, dodajući da je planirano intoniranje albanske himne, obraćanje lidera opozicije i kulturno zabavni program.

Protest će, kako tvrde, biti nenasilan i neće biti održan ispred vladinih objekata već ispred hotela Grand.

"Mi ćemo sutra protestovati na miran način. Preduzeli smo sve moguće mere da ne bude incidenata, jer je sutra praznik Dana albanske zastave koji svi Albanci slave", rekao je poslanik Samopredeljenja Glauk Konjufca.

Prema njegovim rečima, "sporazumi koje je potpisala kosovska vlada doveli su Kosovo do ovakvog stanja".

"Projekat ZSO pruža više od Ahtisarijevog plana, jer je taj plan predvideo stvaranje novih srpskih opština i privilegije koje imaju od zagarantovanih mesta u skupštini do procenata za zapošljavanje" , rekao je Konjfuca.

On nije precizirao da li će tri poslanika opozicije Aljbin Kurti, Aljbuljen Hadžiu i Faton Topali, a za kojima je izdat nalog za hapšenje, prisustvovati sutrašnjem protestu, ali je dodao da misli da je "Kurtiju mesto pred narodom".

"O tome da li će poslanici koje traži policija učestvovati sutra na skupu, ne mogu vam ništa reći, jer bi to pomoglo i policiji koja je najavila da će ih uhapsiti ukoliko se pojave na skupu 28 novembra", rekao je Konjufca.

Predstavnici opozicije pozvali su građane da im se priključe, dodajući da su uvereni da će okupljanje biti masovno i da će proteći u mirnoj i prazničnoj atmosferi.

Sutrašnji protest opozicije podržale su i studentske organizacije na Kosovu.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti saopštio je da sutra, od 14 do 17 časova, za kada je najavljen protest opozicije, u Prištini nije predviđena nikakva druga aktivnost.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva