:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2018   11:07

0

165

Opozicija ujedinjuje stavove protiv Tačija, najavljuje i proteste


Iz pokreta "Samoopredeljenje" i Demokratskog saveza Kosova preneli su da su se složili sa akcijom i da preko Skupštine legitimišu prištinski tim za dijalog, prenose prištinski mediji. Najveća opoziciona stranka - DSK, takođe vidi proteste kao opciju da se suprotstavi Tačijevim izjavama o korekciji granice i da on i dalje predvodi dijalog sa kosovske strane.



Treća opoziciona stranka - Socijaldemokratska partija, još se nije pridružila "Samoopredeljenju" i DSK-u, u zahtevu za sazivanje vanredne rasprave o Tačijevoj ulozi u dijalogu, ali kažu da će podržati proteste. Hašim Tači je najavio da će temu korekcije granice sa Beogradom inicirati na seledećem susretu sa Aleksandrom Vučićem početkom septembra u Briselu. Tači se zahvalio političarima i građanima "Preševske doline" koji su podržali njegovu ideju za "prilagođavanje granice".



"Želim još jednom da zahvalim liderima i građanima ‘Preševske doline' koji podržavaju naše zajedničke ciljeve za pridruživanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, u sklopu prilagođavanja granica između Kosova i Srbije. Ovo pravo treba da nas ujedini, bez obzira na partijske, ideološke i druge razlike, uključujući vladajuće stranke, građansko društvo i opoziciju", napisao je Tači na svom Fejsbuk nalogu.



Predsednik pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti izjavio je da takozvana pogranična korekcija, ili razmena teritorija, može imati štetne posledice. "Posebno sam zabrinut zbog toga što na osnovu najsvežije,goruće istorije Balkana, diskusije o razmeni teritorija dovode do raseljavanja stanovništva, a ne stvarne promene granica. Dobro znamo da je dijalog o teritorijama bliži ratu, nego miru", rekao je Kurti Glasu Amerike.



Kurti smatra da su Tačijevi postupci povezani sa strahom od optužbi od strane Specijalnog suda za zločine pripadnika OVK, tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva