:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2017   12:05

0

263

Opozicija u RS ponovo blokirala rad parlamenta



 


 Opozicioni poslanici su to učinili pošto nisu prihvaćeni zahtevi opozicionih stranaka da se po hitnom postupku raspravlja o informaciji o dešavanjima u parlamentu RS 13. septembra, kada ih je naoružana policija sprečila da prisustvuju skupštinskom zasedanju, jer nije prihvaćen njihov zahtev da se povuče odluka o smeni glavnog revizora RS, kao ni predlog rezolucije o strateškim ciljevima RS do 2013. godine.



Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je, neposredno pre nego što su se opozicioni poslanici popeli do mesta gde sedi skupštinsko rukovodstvo, upozorio vladajuću većinu da nastavljaju da ignorišu poslovnik o radu skupštine, da krše pozitivne zakonske propise, kao i da donose odluke zahvaljujući poslanicima koji su posle opštih izbora 2014. godine prešli u vladajući tabor, zahvaljujući političkoj korupciji.



Govedarica je kazao da poslanici opozicije više neće učestvovati u raspravama u Narodnoj skupštini, ali i da neće napustiti skupštinsku salu.



Kriza u radu parlamenta RS počela je 13. septembra kada je opozicija fizički blokirala rad zakonodanog tela, jer je vladajuća većina odlučila da se na toj sednici ne raspravlja o revizorskom izveštaju o budžetu RS za prošlu godinu, u kojem je glavni revizor konstatovao 130 miliona maraka veći budžetski deficit od onog koji je prikazala Vlada RS.



Opozicija je tada tražila da joj Vlada RS dostavi odgovore na sva ranija poslanička pitanja, kao i objavljivanje svih odluka Narodne skupštine RS u Službenom glasniku, među kojima je bila i ona o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH iz jula 2015. godine.

Predsednik RS Molorad Dodik, kao i ostali čelni ljudi RS, tada su optužili opoziciju da nasilno želi da preuzme vlast, optužujući opozicione stranke za rušenje ustavnog poretka.



Parlament RS bi na ovom skupštinskom zasedanju, ako bude nastavljeno, trebalo da se, između ostalog, izjasni i o Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS koju su predložile vladajuće stranke.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva