:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

142

Opozicija traži odlaganje sednice parlamenta

Tri stranke opozicije su u dva navrata blokirale rad parlamenta aktiviranjem suzavca u skupštinskoj sali, a isti scenario najavili su i za petak, nakon čega je predsednica Atifete Jahjaga juče pokušala da privoli predstavnike vlasti i opozicije na dijalog o prevazilaženju aktuelnog stanja, ali joj to nije pošlo za rukom.

Poslanica Demokratske stranke Kosova Vjosa Osmani je, na okruglom stolu na temu iznalaženja rešenja za političko-parlamentarnu kosovsku krizu, rekla da je situacija na pragu ekslacije nasilja i van institucija.

"Zakazivanje sednice parlamenta za petak vidim kao eksperiment. U prvom redu kao eksperiment sa životima poslanika, tretira ih kao eksperimentalne miševe na kojima se proverava koliko suzavca mogu da udahnu, koliko provokacija mogu da izdrže pre nego što se potuku", rekla je Osmani, prenela je Top Channel.

Sve to, prema njenim rečima, stvara atmosferu potencijalnog nasilnog vikenda među građanima.

Ona je pozvala ambasadore zemalja Kvinte da se osim koordinatorske uloge sa predsednicom, i lično uključe u iznalaženje rešenja aktuelne političke krize.

"Bojim se petka i onoga što bi moglo da se desi tog dana u 16 časova. Ne znam šta će se desiti, ali imajući u vidu šta se dešavalo prošlih nedelja u Skupštini, to sigurno neće biti običan, normalan dan", rekao je poslanik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Iljir Deda i zapitao:

"Šta će biti, ko će preuzeti odgovornost, ko preuzima odgovornost za izazivanje nenormalne političke situaije i povećanje opasnosti od mogućeg nasilja među Albancima? Niko ne želi da preuzme odgovornost".

Deda je, kako se navodi, rekao da je jedino moguće rešenje za izlazak iz sadašnje krize donošenje zakona o referendumu na kome bi se građanima postavilo pitanje o sporazumima proisteklim iz dijaloga u Briselu.

Politički analiticari sa druge strane krive kompletnu političku elitu na Kosovu koja, po njihovom mišljenju, iz čiste arogancije tvrdoglavo stoji na svojim pozicijama.

Analitičar Dukađin Gorani ocenjuje da bi izbori zakazani za sledeću gdinu mogli da budu najbolja mogućnost za izlazak iz sadašnje situacije, dok analiticar Haljilj Matoši okrivljuje sve strane za tvrdoglavost, posebno opoziciju koja, kako kaže, vodi štetnu kampanju.

"Agresivna revolucionarna manjina na Kosovu danas jako dobro zna da će ako ne spreči formiranje Zajednice srpskih opština, sutra imati rat, da će se tući naša deca ili pokoljenja koja dolaze", rekao je Matoši.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva