:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2015   12:05

0

194

Opozicija protiv, Mustafa i Tači za usvajanje


Mustafa je na sednici parlamenta objasnio istorijat prihvatanja obaveze Kosova za osnivanjem Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK, posle međunarodne istrage koja je rezultirala nekim sumnjama.

On je rekao da je za formiranje ovog suda glasala i Skupština Kosova i da postoji obaveza za sprovođenje ove odluke zakonodavne vlasti, tim pre što je ona i međunarodno potvrđena.

"Nemamo informacija o broju, niti o tome ko će biti optužen", rekao je Mustafa u Skupštini, i dodao da je Zakon o osnivanju Specijalnog suda usvojen dvotrećinskom većinom glasova i da će kao takav i da se sprovodi.

Mustafa je dodao da su zakonsku infrastrukturu osmislili strani i domaći eksperti i da je predviđeno da do maksimuma budu ispoštovana prava onih koji budu bili optuženi.

Prema njegovim rečima, vlada veruje da će proces u ovom sudu biti nezavisan i da "eventualno suđenje nekom pojedincu neće značiti i suđenje oslobodilačkom ratu OVK".

"Verujemo u čistoću OVK, a to što su pojedinci možda tokom rata počinili ratne zločine ne znači da je OVK činila zločine. To može samo da učvrsti poverenje u pravosuđe", rekao je Mustafa i dodao da sud treba i da verifikuje da li je istina ono što je pisao Dik Marti u svom izveštaju, kao i da vlada nije infomisana o broju slučajeva ili osoba koje su pod istragom.

Mustafa je podsetio da je Rezolucija 1244 još uvek na snazi i da bi i UN mogle da donesu odluku o formiranju ovog suda i da zbog toga ne treba odustajati od odluke koju je doneo prethodni skupštinski saziv.

On je rekao da predlog Samopredeljenja da se ova odluka ne prihvati u suprotnosti sa onim što je donela Skupština Kosova te zbog toga kosovska vlada smatra da taj predlog ne treba podržati.

Poslanik Samopredeljenja Glauk Konjufca rekao je da je zahtev međunarodne zajednice o osnivanju Specijalnog suda apsurdan i nepravedan.

Konjufca je naglasio da je neprihvatljiv poseban tribunal samo za Albance, jer to predstavlja izvrtanje onoga što se desilo na Kosovu i da se osnivanjem specijalnih veća ugrožava nezavisnost sudske vlasti Kosova i nepristrasnost, jer se za osnovu uzima izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

On je pozvao da se ne prihvati takvo uslovljavanje, makar poticalo i od međunarodne zajednice.

Zamenik premijera i ministar za spoljne poslove Kosova Hašim Tači je rekao da Specijalni sud neće suditi kosovskoj prošlosti, niti ratu za slobodu, već da zbog budućnosti Kosova svi u skupštini treba da sarađuju u osnivanju Specijalnog suda koji će istražiti tvrdnje Dika Martija.

"Naša budućnost bi mogla da bude pod senkom ukoliko ne odradimo ovaj zadatak koji nam je zadala međunarodna zajednica", naglasio je on.

Pored Pokreta Samoopredeljenja i Alijansa za Budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su se izjasnili protiv osnivanja Specijalnog suda, a pored opozicije i najmanje dva poslanika DPK (Nait Hasani i Fadil Demaku) najavili su da neće podržati tu odluku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva