:

:

TV Most

Foto: pressonline.rs

clock

Jun 05, 2015   12:05

0

128

OPEK zadržao nivo proivodnje



OPEK je opet odlučio da ne popusti pred rivalima, u nadi da će američki proizvođači nafte iz škriljca i drugi koji eksploatišu naftu skupim procedurama prvi kapitulirati, ocenjuje agencija Blumberg (84, Bloomberg).

Odluka je očekivana pošto su Iran i Saudijska Arabija došli na sastanak navodeći da OPEK-u neće prepustiti ovlašćenje za odluku koliko nafte mogu prodavati, navodi agencija Asošiejtid pres.

OPEK je prethodnih sedam sastanaka formalno zadržavao nivo proizvodnje, ali je zapravo proizvođeno makar milion barela više.

Saudijska Arabija proizvodi više od trećine proizvodnje OPEK-a s ciljem da zadrži udeo u tržištu naspram proivođača nafte koji nisu u tom kartelu.

OPEK se u novembru opredelio za saudijsku strategiju odbrane tržišta a ne cena, koje su u jednom trenutku prošče godine pale za više od 50 odsto. Od tada se proizvodnja nafte povećavala uprkos niskim cenama, ali je došlo i do rekordnog smanjenja aktivnosti na amertičkim bušitinama kao i značajno smanjenje planiranih investicija.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva