:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2017   12:05

0

131

Opasnost od novih sintetičkih droga

U poslednje vreme mnogo se priča o novoj sintetičkoj drogi i sintetskim kanabinoidima. Takozvana droga "krokodil" koja izaziva veliku smrtnost stigla je i u Srbiju. Za dve godine u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva zbog te droge.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Marija Sarajlija iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj je rekla da se u tu ustanovu do sada nije javio nijedan pacijent zbog upotrebe droge "krokodil".

Ističe da upotreba te droge ostavlja razorne fizičke posledice već na početku konzumiranja.

"Potiče iz Rusije i nazivaju ih drogom siromašnih. Uticaj je poguban, pravi opsežne promene na koži koja podseća na kožu reptila", objašnjava Sarajlija.

Navodi da nove psihoaktivne supstance nisu još uvek pod zakonskom kontrolom i ističe da one izazivaju podjednake ili još intezivnije efekte nego droge koje su ilegalne.

Najčešće se kao nove psihoaktivne supstance koriste kanabinoide i preparati koji su slični metamfetaminu.

Navodi da u Specijanoj bolnici ima 15.000 registrovanih pacijenata i dodaje da najmlađi pacijent ima 15 i po godina.

Poziva roditelje da reaguju kada primete prve promene u ponašanju svoje dece.

"Period adolescencije je najnezgodniji period u odrastanju, u životu jedinke i upravo zbog tih promena i pronalaženja sebe i sopstvenog indentiteta, kako profesionalnog tako i seksualnog, osoba često pribegne drogama upravo u tom nekom periodu. Ono na šta roditelji posebno treba da obrate pažnju je svaka promena koju primete u ponašanju mlade osobe - promena društva, promena u ponašanju, napuštanje nekih starih navika, pronalaženje nekih novih alternativnih zadovoljstava su simptomi na koje roditelj treba da obrati pažnju", objašnjava Sarajlija.

Ona je apelovala na roditelje da ako nisu u stanju da reše sami problem sa decom, obavezno potraže stručnu pomoć.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva