:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2015   12:05

0

124

Oluju slaviti uz pruženu ruku drugoj strani

Uoči obeležavanja 20. godišnjice od akcije u kojoj je prognano oko 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo, odnosno datuma koji Hrvatska slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Josipović tvrdi da je Oluja značila "konačno oslobođenje zemlje od okupacije, nakon puno žrtava, razaranja".

Hrvatski političar naglašava i da su, s druge strane, "na ovaj ili onaj način" tada stradali mnogi Srbi.

"Proslava Oluje, o tome sam puno govorio, treba biti takva da možemo reći kako smo nakon pobede u ratu pobedili i u miru. Oluja mora slaviti mir, biti dan kada ćemo slaviti pobedu i naše branitelje, ali i odati počast svim nevinim žrtvama", poručio je Josipović u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Prema njegovom mišljenju, proslava bi trebalo da bude integrativne prirode, takva da potvrdi kako je u Domovinskom ratu izborena sloboda za sve hrvatske građane.

Josipović dodaje da je više puta posetio ne samo mesta stradanja hrvatskih žrtava, već i mesta gde su stradali civili srpske nacionalnosti.

"Nažalost, u tome me nisu pratili drugi političari", naveo je predstavnik hrvatske političke scene koji konstatuje i da istorija pokazuje da u kriznim situacijama, posebno kada je reč o siromašenju ljudi, jača nacionalizam i da je važno kako se postavljaju političari jer "radikalizam i mržnja nisu nikada doneli dobro ljudima i državama".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva