:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Novembar 28, 2017   12:05

0

241

Okrugli sto o KiM: Kosovo i Metohija "pitanje svih pitanja"


Učednici debate istakli su kao veoma značajnu činjenicu to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicirao unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji  jer je to u ovom trenutku, kako kažu, pitanje svih pitanja.



„Nisam nimalo slučajno rekao da je Kosmet „pitanje svih pitanja“. Pored toga što je nesporno Kosmet istorijska svetinja svekolikog srpstva on je i pitanje puta kojim će Srbija da krene u budućnost“, rekao je Vladimir Trapara, naučni saradnik Instituta za medjunarodnu politiku i privredu.



Trapara je napomenuo da Republika Srbija mora da zauzme stav o Kosovu i Metohiji, kao i da odluči da li pri zauzimanju tog stave treba da preovladaju emocije ili ne.



Profesor doktor Milenko Dželetović sa Fakulteta bezbednosti smatra da “je krucijalna tema to da je Kosovo i Metohija najveći socijalni, ekonomski i politički prosperitet u vremenu najtešnjije pravne i ekonomske  saradnje sa Republikom Srbijom.



 “Najveći nivo investicija i najveća stopa privrednog rasta su bile do sedamdesetih godina, odnosno do ustavnih promena 1974. godine  kada Kosovo dobija status jednak bivšim jugoslovenskim republikama i veliki stepen autonomije u vodjenju ekonomske politike gde se razvojna politika transformiše u politički voluntarizam u investiranju i odlučivanju gde su ekonimski parametric zanemareni a neki drugi politički ciljevi dobili primat”, podsetio je Dželetović.



Učesnici debate takodje su se složili da bi za rešavanje kosmetskog gordijevog čvora bilo neophodno da se sagledaju svi ekonomski aspekti mogućnosti razvoja naše južne pokrajine koji su od velike važnosti za normalan život i srpskog i albanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.



Prema rečima naučnih saradnika Instituta za medjunarodnu politiku i privredu ključnu ulogu u rešavanju statusa Kosova i Metohije svakako ima i srpska diplomatija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva