:

:

TV Most

clock

Avgust 01, 2015   12:05

0

156

Oko pola miliona ljudi zaraženo virusom hepatisa

Ovogodišnja kampanja obeležava se pod sloganom "Spreči hepatitis od tebe zavisi", a svi koji su posetili štand Hronosa mogli su da se informišu o prevenciji, prepoznavanju simptoma i lečenju te teške bolesti.

Navedena hronična virusna infekcija često prolazi bez simptoma i posle više decenija ugrožava domaćina i dovodi ga u potencijalnu situaciju da mu je neophodana transplantacija jetre.

Udruženje Hronos ukazalo je da se veoma lako svako može zaraziti tim virusom kod zubara i u kozmetičkim salonima, ukoliko oprema koja se koristi nije sterilisana.

Hronos tvrdii i da se pacijenti oboleli od hepatitisa suočavaju sa nedostatkom takozvanih PCR testova bez kojih ne mogu da koriste terapiju, a smatraju i da bi država, u što hitnijem roku, trebalo da donese Nacionalanu strategiju i plan preventive kojom bi se rešili gorući problemi pacijenata.

Na Adi Ciganliji posetiocima su danas bili na raspolaganju predstavnici Hronosa i lekari koji su savetima i brošurama upućivali građane u potencijalne rizike od hepatitisa, a podeljeni su i besplatni vaučeri za testiranje krvi na hepatitis C.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva