:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 18, 2018   15:21

0

122

Oko 90 odsto muškaraca u Srbiji želi više vremena sa decom


Na tribini o očinstvu, koju povodom Dana očeva organizuje Udruženje građana "Gnezdo", predstavljeni su rezultati istraživanja "Images 2018" objedinjeni pod nazivom "Muškarci u Srbiji, promene, otpori i izazovi".



Ti rezultati pokazuju i da 80 odsto muškaraca smatra da je njihova primarna uloga u porodici da zarade dovoljno novca za svoju decu, dok isto mišljenje deli polovina ispitanih žena.



Koordinator projekta "Images 2018" Branko Birač rekao je da je istraživanje sprovedeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena i da je, između ostalog, pokazano da samo 2,4 odsto muškaraca prisustvuje rođenju deteta, iako je oko 80 odsto njih redovno išlo na kontrole sa svojom partnerkom.



"Žene najčešće pripremaju obroke za decu, menjaju pelene i kupaju decu. Jedina aktivnost koju očevi obavljaju ili su obavljali više od majki je bila vezana za fizičke vežbe i igru sa decom izvan kuće", rekao je Birač predstavljajući rezultate i istakao da je zabrinjavajući i trend repatrijarhalizacije, pa žene češće od muškaraca izjavljuju da bi ostale kod kuće i ne bi radile kada bi njihov suprug dovoljno zarađivao.



Kada je u pitanju fizičko kažnjavanje dece, svaka četvrta žena starosti 51–60 godina i svaki peti muškarac te starosti se ne slažu sa osudom fizičkog kažnjavanja, dok dve trećine najmlađih muškaraca i više od 70 odsto najmlađih žena takvo kažnjavanje smatraju nedopustivim.



Kada je u pitanju donošenje odluka koje su vezane za odgajanje dece, uloga muškaraca i žena je jednaka, ali i dalje više od 40 odsto muškaraca smatra da je kuvanje i menjanje pelena ženski posao.



Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podvlači ulogu očeva u odgajanju dece koja, između ostalog, smanjuje psihološku cenu roditeljstva kod majke.



"Naš život ima tri dela – moj tata je bolji od tvog, ti to, tata, najbolje ne razumeš i moj tata je govorio. Porodica je zaista gnezdo gde ima topline, radosti, ali i briga i dilema. Nekada je porodica izvor nasilja i bola, kao psihijatar kada razgovaram sa pacijentima, uvek postavljam pitanje: da li ste željeno dete svoje tate i mame", rekla je Đukić Dejanovićeva.



Dodaje da je moderna žena došla do velikih postignuća profesionalno, ali da nije rasterećena "klasičnih" obaveza kao što su kuvanje, održavanje kuće, briga o starijim članovima domaćinstva...



Kako kaže, veća uloga očeva je prilika da društvo bude modernije, da se majka rastereti i da razvija bolji odnos sa svojim partnerom.



Đukić Dejanovićeva podvlači da uloga muškarca nije vezana samo za zarađivanje, već da je potrebno da sa svojom partnerkom podeli i brigu o deci i domaćinstvu.



Ministarka kaže da su problemi sa kojima se Srbija suočava karakteristični za ceo region i ističe važnost ekonomskog faktora koji "presuđuje" koji će od roditelja otići na odsustvo zbog rođenja deteta, te da u okolnostima gde muškarci zarađuju više od žena taj izbor pada na ženu.



Zamenik ambasadora Australije u Srbiji Glen Morison rekao je da ta zemlja ima korisne i striktne zakone kada je u pitanju roditeljsko odsustvo, kao i da se na nivou društva ohrabruje jednaka uloga majke i oca.



Kako kaže, ključna je kombinacija razvijanja kulture i legislative, kao i zajedničko delovanje vlade i privrede na promociji rodne ravnopravnosti.



Morison navodi da je važno i da muškarci budu modeli jedni drugima, kao i da ličnosti koje utiču na javnost promovišu jednake uloge u odgajanju dece.



Psiholog Dragan Ilić kaže da su stereotipi štetni kako za muškarce, tako i za žene i podvlači rad sa mladima budući da su prisutni trendovi retradicionalizacije uloga koja nas "vraća nekoliko koraka unazad".



U celom procesu važna je i uloga medija, kaže – reklama i drugih kanala putem kojih se ljudima šalju poruke koje održavaju podele na muške i ženske uloge i poručuju šta su društveno prihvatljive uloge koji muškarci i žene treba da zauzmu.



 



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva