:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2017   12:05

0

210

Oko 1.000 knjiga prikupljeno u akciji "Knjiga solidarnosti"


Današnja donacija građana koji su se odazvali na poziv RTS-a svoj novi dom naći će u Osnovnoj školi "19. oktobar" u selu Maršić kod Kragujevca, gde je prvo odredište na koje se "Knjiga solidarnosti" ove godine pripremila.




Tim predvođen urednikom Mihailom Šćepanovićem odlazi u Maršić 20. oktobra, a potom u još devet mesta u Srbiji gde će donirati oko 12.000 knjiga bibliotekama ili školama.



Svi građani koji su danas doprineli najstarijoj programskoj akciji RTS-a na poklon su dobili po jednu knjigu, dar RTS Izdavaštva. 



Organizatori akcije zahvaljuju još jednom svim donatorima akcije "Knjiga solidarnosti RTS-a".



Decenijama slušaoci i gledaoci RTS-a donatori su akcije "Knjiga solidarnosti", koja za cilj ima opremanje škola i školskih biblioteka širom naše zemlje.



Od osnivanja, 6. oktobra 1972. godine, "Knjiga solidarnosti" je jedinstvena aktivnost koja ima humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda tamo gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.



Učešće u programima "Knjiga solidarnosti" za ove četiri decenije uzela su najuglednija imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva.



Zahvaljujući našim slušaocima, gledaocima i čitaocima, sakupljeno je oko tri miliona knjiga, ali i mnogo školskog pribora, tehničkih pomagala i sportskih rekvizita, koje su darivali brojni građani, ali i izdavači, institucije, biblioteke, škole i organizacije.



Do sada je osnovano (ili dopunjeno) 1.300 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 knjižnica u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.



Obnovljene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima: Studenica, Mileševa, Đurđevi stupovi, Banjska, Kalenić, Kumanica i Lipanj, a više od 2.000 odabranih naslova stiglo je u Hilandar i njegov metoh Kakovo.



"Knjiga solidarnosti" je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom "Podvig godine" Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva